Hamileliğin 9. Haftası

HAMİLELİĞİN 9. HAFTASINDA ANNE VE BEBEKTE GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER

Bebekte görülen değişimler

Bu hafta itibari ile bebek kas yapımı için mücadele vermektedir. Anne bedenindeki bebek 9. Hafta itibari ile artık bir zeytin büyüklüğüne ulaşmıştır. Bu da demek oluyor ki yaklaşık 2,5 cm. uzunluğunda ve 26 – 28 gram ağırlığındadır.
gebelikte 9. hafta
Bebeğin organlarının çoğunluğu oluşmuş durumda ve gelişimine devam etmektedir. Bu haftada bebeğin kafası, kolları, bacakları ve bedeni oluşmuş ve minik bir insan görünümünü almıştır. Yüz yapısı gün geçtikçe iyice belirginleşmektedir. Burnu ve ağzı tam olarak belli olmuştur. Gözleri de yavaş yavaş oluşmaktadır. Fakat 27. Haftaya kadar açılmayacaktır. Kol ve bacak hareketleri daha belirgin bir hal almıştır. Anne adayı özellikle ilk bebeğine hamile ise henüz kıpırdamaları hissetmeyebilir.

9. Haftada annede görülen değişimler

Bir kadın için hayatı boyunca unutamayacağı bir tecrübedir gebelik. Anacak hayatı boyunca da bu kadar yorgunluk hissetmemiştir. Anne vücudu bebek için plasenta oluşturmak ve bu nedenle çok çalışmaktadır. Ayrıca hormon düzeyi ve metabolizmada sürekli değişim göstermektedir. Bu durumda kan şekerinin düşmesine dolayısı ile yorgunluğa neden olmaktadır. İlerleyen haftalarda plasentanın tamamlanması ile yorgunluk hissi azalacak ve bir nebze olsun rahatlanacaktır. Bel ölçüsü hafif kalınlaşsa da henüz dışarıdan bakıldığında gebelik fark edilememektedir. Fakat anne adayı kesinlikle içinde büyüttüğü mucize varlığı hissetmektedir. Sabah bulantıları, fiziksel aktivitelerde kısıtlama haricinde anne adayının duygularında da dalgalanmalar yaşanabilir.
hamileliğin 9. haftasına karın
Duygusal dalgalanmaların yaşanması gebelik döneminde son derece normaldir. Anne adayını korkutabilecek bir diğer konu anne olma korkusudur.

9. haftada rahim artık iyice büyümüştür ve bu nedenle kilo almış hissi doğabilir. Ancak bu büyüklük kilo değildir çoğunlukla sudur.

9. hafta hamilelik belirtileriBu haftada karnın biraz daha belirginleştiği fark edilecektir. Dışarıdan bakıldığında hamilelik anlaşılmasa da kilo alınmış hissi doğabilir. Çünkü henüz dışarıdan bakıldığında hamileliğin fark edilmesi için erken bir dönemdir. Bu haftalarda ciltte kaşıntı hissi doğabilir ve endişe edilecek bir durum değildir. Kaşıntı hormonların değişmesinden ve cildin gerilmesinden dolayı oluşmaktadır.

Gebelikten dolayı duygusal dalgalanmalar yaşanabilir. Özellikle duygusal dalgalanmalar 8. ve 9. Haftalarda ortaya çıkmaktadır. Hormon düzeyindeki dengesizlikten dolayı oldukça hassaslaşabilir ve en ufak bir şeye ağlayabilirsiniz. Huysuzlaşabilir hatta depresyondaymış gibi tavırlar sergileyebilirsiniz.

Sık sık idrara çıkma isteği

Özellikle gece uykuları acil tuvalet isteği ile bölünüyor olabilir ve son derece rahatsız edici bir durumdur.

Yorgunluk hissi

Artık bedeninizin sizi taşımadığını hissediyor olabilirsiniz. Gece uykuları da sık sık bölündüğü için gündüz uykusuna ihtiyaç duyabilirsiniz.

Mide yanması hissi

Özellikle aromasız sakız mide yanmalarını hafifletmek için oldukça yararlı olabilir.

Göğüslerde hassasiyet hissi

Göğüsler büyümeye devam etmektedir. Büyüme devam ettikçe hassasiyet iyice artacaktır. Göğüsler gece rahat bir şekilde uyumaya da engel olabilir.

Karında şişkinlik hissi

Gaz ve şişkinlik bu hafta itibari ile kendini daha çok belli eder. Bu sorunlar ile mücadele edebilmek için daha hafif yiyecekler tercih edilmeli ve sık aralıklarla azar azar beslenilmelidir.

Kabızlık hissi

Kabızlığa neden olabilecek gıdalardan uzak durulmalıdır. Ayrıca bol su içmek kabızlığı önlemek için oldukça yararlı olacaktır.

Tükürük

Bu haftada tükürük oranında oldukça artış gözlenebilir. Bol bol gargara ve diş fırçalamak ile bu histen kurtulmak mümkün olabilir.

Kokulara karşı hassasiyet

Bütün kokulardan iğrenebilirsiniz. Kıyafetlerinizden, eşyalarınızdan, pişirdiğiniz yemekten ve hatta en sevdiğiniz parfümünüzden bile. Bu nedenle evin bol bol havalandırılması ve giyilen kıyafetlerin sık sık yıkanması oldukça rahatlatıcı bir işlem olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder