Bebeğe Banyo Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebeğin Banyosu Nasıl Yapılır?

Bebeğe Banyo Yaptırılırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Vücut temizliğinin tümünün gerçekleştirildiği banyo yeni doğan bebekler için oldukça önemlidir. İlk banyo, tecrübesiz olan anne ve babayı da telaşlandırır ve heyecanlandırır. Yeni doğanın ilk banyosu göbek kuruyup düştükten ve yarası iyice iyileştikten sonra yapılmalıdır. Bu arada geçen sürede bebek her gün silinmeli ve bölgesel temizlikleri ihmal edilmemelidir.

Banyo saati anne ve bebek için bir zevk olmalıdır. Bebek açken ve doyurulduktan hemen sonra banyo yapılmamalıdır. Mümkünse çocuk her gün aynı saatte banyo yapılmalıdır. Annenin çalışması, bebeğe bakan kişi ve bebeğin bakıldığı yer, iklim ve sağlık şartları uygun olmadığı zamanlarda bebek her gün banyo yapmak zorunda değildir.

Banyo için ön hazırlıklar önemlidir. Öncelikle oda sıcaklığı 24-26°C 'a kadar ısıtılmalıdır. Bebeği yıkamak için kullanılacak su önce kaynatılmalı sonra 36-37°C'a kadar soğutulmalıdır. Kullanılacak su mikroplardan arındırılmış olmalıdır. Bebek soyulmadan önce gerekli tüm malzemeler, giysiler, havlular ve bezler hazır olmalıdır. Bebeğin banyosu iki kişi tarafından yapılırsa daha kolay ve rahat olur. Ancak anne tek başına da bebeğini yıkayabilir.

Bebeğin banyo yapacağı küvet ya da bu iş için ayrılmış leğen yarıdan biraz fazla ılık su ile doldurulur. Termometre ya da dirsekle suyun ısısı kontrol edilir. Annenin dirseğini yakmayan su bebek için uygundur. Kaliteli sabun ya da bebe şampuanı ile su köpürtülür. Küvetin içine bebeğin kaymaması için temiz büyükçe bez, özel paspas ya da havlu konur. Günümüzde plastik banyo küvetleri ve lastiklerle banyo küvetinin kenarlarından tutturabilen küvet içi banyo bezleri bulunmaktadır. Bu küvetler yardımıyla bebek banyosu tek kişi tarafından bile son derece kolay yapılabilir (Bknz: Alttaki fotoğraf). Banyoya başlamadan önce ilk olarak bebeğin alt bezi çıkarılır. Kaka yapmış ise altı yıkanır ve diğer giysileri çıkarılır. Anne sol kolunu bebeğin sırtından geçirerek bebeğin sol kolunu tutar. Bebeğin boynu annenin kolunun üstünde olmalı ve ayrıca bebeğin vücudu sabunlama ile kayganlaşacağı için anne bebeğini dikkatle tutmalıdır.
bebek nasıl yıkanır
Anne sol kolunu bebeğin sırtından geçirerek bebeğin sol kolunu tutar diğer eli ile bebeği yıkar.

Sağ eli ile de bebeğin önce koltuk altını, bacak aralarını sabunlamalı daha sonra sağ kolunun üzerine yatırarak sol eli ile aynı şekilde tutarak sağ eli ile sırtını poposunu ve bacaklarını sabunlar. En son olarak da başını sabunlar. Sabunlama işi bitince ılık temiz suyu yavaş yavaş dökerek durular.
bebek banyosu, bebek küveti
Bebeğin banyo işlemi bebeğin üşümemesi için hızlı bir şekilde (5-10 dakika içinde) gerçekleştirilmelidir. Bebek büyüdükçe banyoda geçen surede artırılmalıdır.

Banyosu biten bebek yumuşak havlu ile güzelce kurulanır. Önce bebeğin üst iç zıbınları giydirilir. Sonra alt bezi bağlanır, en son olarak da alt ve üst dış giysileri giydirilir. Yerine yatırılıp üstü mevsime uygun örtü ile örtülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder