Doğum olayı her memeli canlının gerçekleştirdiği doğal bir olay olduğu kadar anne ve bebek için hayati risk taşıyan önemli bir olaydır.
Geleneksel olarak yapılan pek çok uygulama doğum eylemi sırasında da görülmektedir. Bunlardan bir kısmı gebe kadını odadan odaya gezdirme, kolay doğum yapan kadınların kuşaklarını dolama ya da ellerinden su içme gibi gebeyi oyalayıcı ya da ruhsal gerginliğini giderici nitelikte, bir kısmı ise tıbbın bugünde tavsiye ettiği nitelikteki uygulamalardır. Ancak doğum yapacak kadını baş aşağı çevirerek sallama, ters gelen bebeği çevirmek için gebenin karnına bastırma, en önemlisi de sağlık kuruluşuna ulaşmak veya ebe doktor gibi sağlık personelinin eve getirilmesi mümkün iken yörede bu işi bildiğini söyleyen kadınlara, (geleneksel ebelerle) doğumun yaptırılması gibi bir kısım uygulamalar var ki bunlar hem annenin hem de bebeğin yaşamını tehlikeye sokmaktadır.
Yeni doğan bebeğin bazı yörelerde tuzlanması bazı yörelerde de ballanması, eşin ve göbek kordonunun evin temeline ya da cami avlusuna gömülmesi gibi uygulamalara da sıkça rastlanmaktadır.
Doğum olayının tam donanımlı hastane şartlarında yapılması annenin ve bebeğin sağlığı için son derece önemlidir. Geç ve güç doğum, fazla kanama, kordon dolanması vb. nedenlerle doğumu takip eden saatlerde enfeksiyon kapmanın neden olduğu anne ve bebek ölümleri tam donanımlı sağlık kuruluşlarında en aza indirilir.
Bu sebeple halk arasında konuşulan ve uygulanan bu geleneksel uygulamalara rağbet edilmemeli, gerek doğum öncesi dönemde gerekse doğum esnasında anne ve bebek sağlığı için gerekli önlemler alınmalı, gebelik boyunca uzman doktor kontrolünden çıkılmamalıdır.
Sponsorlu Bağlantılar:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder