GEBELİKTE 17. HAFTA YAŞANACAK GELİŞİM VE DEĞİŞMELER
BEBEĞİN ANNE KARNINDA 17. HAFTASINDA YAŞAYACAĞI DEĞİŞİM VE GELİŞMELER
YETENEKLERİ HIZLA GELİŞEN BEBEK…
Büyüyen bebek annesinin avuç içine sığacak ölçüye ulaşmıştır. Kalbi 17. Haftadan sonra beyni tarafından organize edilecektir. Ritimlerde bu şekilde daha düzenli hale gelerek dakikada atım sayısı; 140–150 atım olacaktır. Hayatta kullanacağı emme, yutma gibi duyularını kazanmaya başlamıştır. Annesinden aldığı besinler ile kemik gelişimi güçlenen bebek kafasını daha dik tutabilmekte ve daha kuvvetli olmaya başlamaktadır. Artık vücut yağları da oluşmaya başlayacaktır.
Hamilelikte 17. haftada ortalama boyu ; 12-13 cm., kilosu ise; 140 gramdır.
ANNENİN GEBELİĞİN 17. HAFTASINDA YAŞADIĞI DEĞİŞİMLER
Büyüyen bebek ile karın da oldukça büyümüş olacak ve gebeliğin tatlı heyecanına çevreden ortak olmak isteyenler olacaktır. Annenin karnı belirgin hale geleceği için gebelik üzerine yapılacak sohbetlere katılacak olan çok olacaktır. Anne bu dönemde artan iştahı ile yemeye eğilimi artacak sürekli açlık hissedecektir. Alınan kilolar ile kompleks yapılmamalı gebeliğin tadı çıkartılmalıdır. Enerjinin artacağı haftalarda anneler daha çok rahatlayacak ve günlük yaşantıları daha rahat geçecektir. Denge kayıplarına karşı bir anda ayağa kalkılmamalı ve bolca dinlenilmelidir. Artan östrojen ve progesteron hormonları ile mide de reflü şikayetleri görülebilir. Kan dolaşımı problemleri ile ayaklarda şişmeler yaşanabilecek ve bunun için bol su içmek ve yorucu olmayan yürüyüşler iyi gelecektir.
17. hafta ile artan iştah;
Bebek daha fazla besin almaya başladığı için annenin iştahı fazlasıyla artacaktır. Omega üç kaynağı ve protein almak bebek ve anne için iyi olacaktır. Düzenli olarak et, tavuk, balık, yumurta yiyor olmak enerji kayıplarını önlemek için iyi besin kaynaklarıdır.
Mide ile ilgili sıkıntılar;
Yüksek oranda tüketilecek çay, kahve gibi içecekler mide için şikayetleri artırabilir. Bu içecekler çok fazla tüketilmemeli ve mide yoğun yağ oranı yüksek olan besin grubu ile yorulmamalıdır. Yemeklerden hemen sonra uzanmakta reflü şikayetlerini artırabileceği için biraz yürüyüş yapmak ve dinlendikten sonra uzanmak daha rahatlatıcı olacaktır.
Bağırsak şikayetleri;
Yemekleri yavaş yemek ve çok sıvı tüketmek mide ve bağırsağı daha rahatlatıcı etkiler sunacaktır. Artan hacim ile bağırsak şikayetleri de çoğalabilir. Düzenli olarak tuvalete çıkmak ve sıvı tüketimine önem vermek gereklidir. C vitamini alıyor olmak ve bol meyve tüketmek önemlidir.
Vücutta görülecek çatlaklar;
Gebeliğin en belirgin şikayetlerinden birisi de genişleyen derinin çatlamaya başlamasıdır. Burada anne vücuduna yağ sürerek masaj yaparsa çatlaklar çok fazla çoğalmayacaktır. Her bünyede etkileri farklı olsa da genellikle çatlak olma olasılığı yüksektir. İlk aylarda önlem almaya başlamak ileriye yatırım yapmak için doğru tercihtir. Doğumdan sonra vücutta oluşan çatlaklardan çok fazla rahatsız olmamak için bu konuya önem verilmelidir.
Uyku ve horlama;
Değişen hormon seviyeleri burunda tıkanmalara yol açabileceğinden genellikle burun tıkalı olacak ve kadın horlamaya başlayacaktır. Odayı nemli tutmak ve burnu açık tutmak bu sorunu ortadan kaldırabilir. Başın altına fazladan yastık koymak da daha rahat uyumayı sağlayarak horlamayı azaltabilecektir.
Baş ağrısı şikayetleri;
Eğer kadında tansiyon problemi varsa bu nedenden dolayı baş ağrısı yaşıyor olabilir. Gebelikte ilaç kullanımı önemli olduğu için artan baş ağrısı yaşanırsa doktora danışılarak ilaç alınmalıdır.
Sırt ağrıları;
17. hafta gebelikte sırt ağrıları devam ediyor olabilir. Özellikle çalışma hayatına ara verilmemişse gebelik biraz daha zor geçebilir. İşe giderken arabada rahat etmek ve oturulacak olan sandalyenin konforu önemlidir. Bu konu için önlemler alınabilir.
İlgili aramalar: hamileliğin 17. haftası neler olur? gebeliğin 17. haftasındaki değişimler nelerdir? hamilelikte 17. hafta nasıl geçer? gebelik 17. hafta bebeğin durumu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder