GEBELİKTE 15. HAFTA YAŞANAN DEĞİŞİM VE GELİŞMELER
BEBEĞİN ANNE KARNINDAKİ 15. HAFTASI YAŞADIĞI DEĞİŞİM VE GELİŞMELER
İLKEL SAÇLAR BEBEĞİN VÜCÜDUNU KAPLIYOR VE BEBEK LANUGOLAR SAYESİNDE ISINIYOR…
Bebeğin vücudu lanugo denilen tüylerle kaplanmaya devam ettikçe ısınmaya başlayacaktır. Nefes hareketleri yapıp dış dünyaya uyum için bu anlamda çalışmalar başlatmıştır. Artık canı istedikçe bacaklarını, kollarını oynatıyor ve parmaklarını ağzına rahatlıkla götürebiliyordur.
Burnu ile amniyotik sıvıyı oynatabilmektedir; buradan anlaşılması gereken olay bebek ilkel olarak nefes alıp vermeye başlamıştır. Bacakları daha hızlı büyürken kolları bacaklarına göre biraz daha yavaş büyüyecektir. Işığa hassasiyet kazanmış olan göz kapakları henüz bu haftada kapalı olacaktır. Bebeğin cinsiyetini öğrenilebilecek haftaya ulaşılmıştır. Bebek aldığı pozisyon ile ultrason görüntüsüne yardımcı olursa; cinsiyet kolay ayırt edilebilecek, ancak bacakları çok kapalı ise cinsiyeti tespit etmek mümkün olmayabilecektir.
Bebeğin şeffaf olan cildinde mavimsi damarlar mevcuttur. Saçların oluşabilmesi için kıl kökleri üretilmeye başlanmış ve ileriki günlere bu anlamda yatırım yapılmaya başlanmıştır. Kemik gelişimi hızlı bir şekilde devam eden bebek genellikle kaslarını hareket ettirecek, parmaklarını emecek ve ilkel olarak nefes egzersizleri yapıyor olacaktır.
15. haftada ortalama bebeğin boyu; 10 cm. ve kilosu ise; 70 gramdır.
Tıpkı bir armut büyüklüğüne ulaşmış bebek ilerleyen haftalarda hızla büyümesine devam ediyor olacaktır.
ANNENİN 15. HAFTA YAŞADIĞI DEĞİŞİMLER
Burun hassasiyeti devam etmekte ve tıkanmalar devam ediyor olabilir. Burun kanamaları yaşanıyor ve sık tekrar ediyorsa doktora danışılmalıdır. Diş problemleri gebeliğin önde giden sorunlarındandır. Kadının dişleri gebelikten önce ne kadar sağlıklı olursa olsun muhtemelen diş problemi yaşıyor olacaktır. Diş eti iltihaplanmaları, çürükler, ağrıya sebep olup dayanılmaz hale gelebilecektir. Burada sebep vücuttaki kalsiyum depolarının bebeğe harcanması ve anne için bu miktarın yeterli olmamasıdır.
Karnı biraz daha belirgin olmaya başlayan kadın bebeğin cinsiyetini öğrenmek için heyecan duyuyor olabilir. Bu aşamada ultrasona girilmesi ile muhtemelen cinsiyet teşhis edilebilir. Anne bebeği ile iletişime girebilir. Ninni söyleyip, şarkı mırıldanabilir, hatta kitap okuyor olmak da iletişimi güçlendirebilir. Bebek artık anneyi ilkel olarak duyabilecek duruma erişmiştir. Değişen ruh hali kadının dengesini bozabilir bu anlamda eşlerin destek olmaları önemlidir.
Kan basıncı artabilecek olan kadın; burun kanamaları yaşıyor olabilecektir. Bu duruma çok evham göstermemek gerekir. Ancak sürekli olan ve kadını ileri derecede rahatsız eden durum karşısında doktora danışmak gerekecektir.
15. hafta ile gelen uykusuzluk problemi;
%70 gebe kadın bu haftalarda uyku problemi ile karşılaşmaktadır. Kadın dolaşım olarak sıkıntılı günler yaşadığı için rahat uyku uyuyamayacak ve sürekli şekil değiştirmek isteyecektir. Masaj yapılıyor olması dolaşıma katkı sağlayıp rahatlatabilecektir. Gebelik dönemi yastıkları kullanmak da bu anlamda iyi bir tercihtir. Bacaklara giren kramp kadını uykudan uyandırabilir. Sol taraf dönülüp yatıldığı zaman dolaşım daha rahat olacak ve kadında, bebekte daha rahat ediyor olacaktır. Bol su içip kadının sol tarafına doğru yatıyor olması da iyi bir tercih olacaktır. Uyku problemine karşı duş almak ve odayı ferah tutmak önemlidir.
15. haftada mide sıkıntıları;
Artan iştah ile yenecek yemek miktarı artacaktır. Doymak bilmeyen bir hale dönüşmek kadını çok yemek yemeye itecektir. Bunun karşısında midede hazım problemleri oluşabilir. Burada uygulanması gereken politika öğünleri bölüp ağır gıdaların hepsini bir anda tüketmiyor olmaktır. Kişiyi yoracak hamur işleri ve kızartmalar bacaklardaki ödemi de artırıp mide sıkıntılarına yol açabileceği için özellikle akşamları tüketilmemelidir. Yemeklerden sonra yarım saatlik yürüyüşler rahatlama açısından etkili olmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder