BEBEKTE GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER
O mucize varlık artık bu hafta itibari ile kıpırdanmaya başlamakta ve el ayak parmakları oluşmaktadır. 14 ila 18 mm. Arasındadır ve Aynen bir çilek büyüklüğündedir. Bu hafta itibari ile göz kapağı yavaş yavaş gözlerini kaplamakta ve burnu şekillenmeye başlamaktadır. Bacak ve kolları uzamaya uzamaktadır. Bütün organlar büyük bir hızla gelişmektedir. Anne karnında büyümeye çalışan bebeğin akciğeri de oluşmaya başlamıştır.
8. hafta beyin gelişmekte, sinirler birbiriyle birleşmeye başlar ve dış dünya ile iletişim için hazırlıklar başlar. Artık bebek minyatür olarak insan şeklini almaya başlar.
Soluk borusu akciğere doğru gelişime başlamış ve göz kapağı neredeyse oluşmuştur. Cinsiyet konusunda bir fikir edinmek için çok erken bir dönemdir. Çünkü henüz cinsel organları belli olmamıştır. Minik varlık kıpırdanmaya başlasa da anne adayı henüz hissedemez.
Bebek gün geçtikte büyümek için üstün çaba harcamakta ve her geçen gün gelişmeye devam etmektedir. Kalp atış hızı dakikada 150 ritimle atıyor ve anne adayı hala hissedemiyordur.
Annede görülen değişimler
Bebek henüz dışarıdan bakıldığında fark edilecek kadar büyümese de artık kıyafetler dar gelmeye başlayacaktır. Bu hafta itibari ile hormonlarda gerçekleşen artış nedeni ile göğüsler büyüyebilir ve dokularda farklılık hissedilebilir. Göğüslerde oluşan bu değişimler bebeğin emmesi için süt birikimine hazırlıktan dolayı gerçekleşmektedir. Göğüsler gebelik süresince büyümeye devam edecektir.
Hamileliğin 8. haftasında mide bulantıları inanılmaz şekilde çekilmez bir hal alabilir. Bu nedenle sık aralıklarla ancak az yemeye gayret edilmelidir. İleri dönemlerde oluşacak mide yanmaları az ve sık aralıklarla beslenerek önlenebilir. Rahim büyümeye devam ediyor ve hala hamilelik dışarıdan bakıldığında fark edilmiyordur.
Yaşam kalitesi
Hormonlarda gerçekleşen değişimler yorgunluğa neden olabilir. Aynı zamanda mide bulantısı kusma enerji kaybına neden olur.
Mide bulantısı kusma
8. hafta mide bulantısının en yoğun yaşandığı haftalardandır. Mide bulantısı ile mücadele etmek için zencefil tüketilmesinde yarar vardır.
Aşerme
Anne adayı akla gelmeyecek inanılmaz şeylere aşerebilir. Sağlık yönünden tehlikesi olmayan yiyecekler tercih edilirse iyi olur. Ancak aşerilen şey sağlık açısından bir tehlike oluşturuyor ise bu durumun bastırılmasında yarar vardır.
Baş dönmesi
Bu hafta da baş dönmesi ile sık sık karşılaşılabilir. Çünkü vücut dolaşım sisteminde ihtiyacı karşılayacak kan üretilmiyordur. Fakat baş dönmesi çok şiddetli ve yaşamı olumsuz etkiliyor ise doktora danışılmalıdır. YAZININ DEVAMINA GİT
Sponsorlu Bağlantılar:
Yiyeceklere karşı isteksizlik
Şişkinlik
Gebelik hormonlarından dolayı metabolizma hızında yavaşlama oluşabileceğinden dolayı şişme oluşabilir. Bol miktarda sıvı tüketilmeli ve dengeli düzenli beslenmeye dikkat edilmelidir.
Baş ağrısı
Vücutta değişen hormonlar nedeni ile stres, halsizlik mide bulantısı görülebilmekte ve bu nedenlerden dolayı baş ağrısı ortaya çıkmaktadır. Ancak her gebe kadın için baş ağrılarının şiddeti aynı değildir. Bazı gebelerde baş ağrısı oldukça problem yaratmaktadır. Yorgunluk ve halsizlik nedeni ile ortaya çıkabilecek baş ağrıları ile mücadele etmek için dinlenmeye özen gösterilmelidir. Ayrıca kan şekerinin düşmemesine de dikkat edilmelidir.
Kokulara karşı hassasiyet
Anne adayı bu dönemde kokulara karşı aşırı hassasiyet gösteriyor özellikle yamak yaparken dayanılmaz bir hal alıyor ise bir müddet yamak pişirmekten uzak durmalıdır.
Sırt ağrıları
Sırt ağrılara neden olan durum rahmin omurganın alt bölgesine baskı yapmasından dolayıdır. Ancak gayet normal bir durumdur artık bedende bir başka canlı gelişmektedir…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder