Hamileliğin 21. Haftası

21. HAFTA GEBELİKTE ANNE VE BEBEKTE GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER

HAMİLELİĞİN 21. HAFTASINDA BEBEKTE GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER

Artık bebeğin attığı tekmeleri hissedebilirsiniz…

Anne karnındaki mucize yolculuk hızla devam etmekte ve bebek her geçen gün iyice büyümektedir. 21. Hafta bebek neredeyse bir muz kadar büyümüştür. Artık daha çok beslenmeye ihtiyaç duyar. Bu nedenle beslenmeye dikkat edilmeli ve sağlıksız gıdalardan uzak durulmalıdır.

Bebek bu hafta yaklaşık olarak 340 gr. ağırlığında ve 17 cm. uzunluğundadır.
gebeliğin 21. haftasında bebek

Diğer haftalara oranla büyüme hızı biraz gerilemiştir. Ancak yine dikkat çekecek kadar büyümeye devam ediyordur. Bu haftada minik varlığın teni, organları ve sinir sistemi halen gelişmeye devam ediyor ve olgunlaşmak için çaba sarf ediyor.

Annenin hissedeceği ölçülerde kıpırdanmaya başlamıştır. Attığı tekmeler rahatlıkla hissedilebilmektedir. Kaş ve göz kapakları bu hafta tamamen belirginleşmiştir. Bebeğin cinsiyeti eğer kız ise vajina oluşmaya başlamıştır. Bebek içinde bulunduğu amniyotik sıvıdan yutarak sindirim sistemini olgunlaştırmak için uğraşmakta. Sinir yolları gelişmektedir. Ancak hareketlerini tam olarak kontrol edemez. Artık el ve ayak tırnakları da uzamaktadır. Ancak kendine zarar vermesin diye çok yumuşak bir yapıdadır.
hamileliğin 21. haftasında bebek resmi

Gebeliğin 21. haftasında annede görülen değişimler

Karın ve göğüsleriniz hızla büyümeye devam ediyor. Bu büyüme ile çatlaklar ortaya çıkmış olabilir. Ancak her hamile kadında çatlak olmayabilir. Hamilelikte çatlaklar birden kilo alma ile oluşabilir. Vücudunuzda oluşan çatlakları azaltmak ve kurumasına engel olmak için kakao yağı kullanılabilir.

Rahim hala büyümeye devam ediyor ve doğum olana kadar da devam edecek. Ancak karın henüz çok büyümediği için rahat hareket edebilirsiniz. Artık 21. Haftada bebeğin hareketleri muhtemel hissedilebilmektedir. Ancak henüz hissetmiyorsanız ve ilk bebeğinize hamile iseniz endişelenmeye gerek yoktur. Ayrıca aşırı kilolu hamile kadınlar bebeklerin hareketlerini biraz daha geç hissederler. Bebeğin cinsiyeti 20. 21. Haftalarda muhtemel öğrenilebilir. Enerjiyi artırmak için egzersizlerden kaçınmamak gerekir. Ayrıca düzenli yapılan egzersizler doğumu kolaylaştırdığı gibi doğumdan sonra fazla kilolardan da kolaylıkla kurtulmayı sağlar.
hamilelikte 21. hafta anne

Bu haftalarda genelde 500 gr -1000 gr. arasında kilo artışı devam etmektedir. Normal şartlarda 21. Hafta gebeliğe ulaşan bir kadın yaklaşık 5–6 kilo kadar alabilir. Fakat gebelikte kilo alımı kişiye göre değişim gösterebilmektedir. Çünkü her gebe kadının vücut yapısı farklıdır. Bu haftalarda bir anda kilo artışı gözlenebilir. Ancak ilerleyen haftalarda kilo alışı yavaşlayacaktır.

21. hafta gebelikte annenin hayatında olan değişimler

Genellikle hamileliğin ilk haftalarında zorluk yaşamanıza neden olan belirtiler ortadan kayboldu ya da hafif hafif devam etmektedir. Ancak bazı değişik problemler bu haftalarda ortaya çıkabilir. Örneğin, yağ üretimi fazlalaştığı için yüz bölgesinde sivilceleşme yaşıyor olabilirsiniz. Bu sorunu hafifletmek için yağ oranı düşük sabunlar kullanmak yararlı olacaktır.

Bu haftalarda varis sorunu ile de karşı karşıya kalabilirsiniz. Gebelik ilerledikçe bacaklarda damarlarda baskılar oluşur. Özellikle de ailesinde varis sorunu olan hamile kadınlarda yatkınlık görülebilir. Varis sorunu ile mücadele edebilmek için ayak ve bacak egzersizleri oldukça faydalı olacaktır.

Bebeğin hareketleri

Bu haftada bebeğin hareketlerini tam olarak hissedebilirsiniz.


Dişeti problemleri

Eğer dişlerin tahriş olmuş ve kanama görülüyorsa tatlı yiyeceklerden uzak durmalısınız. Şayet tatlı yemekten kendinizi alı koyamıyorsanız yedikten hemen sonra dişlerinizi fırçalamalısınız.

Cilt, saç ve tırnaklarda görülen değişimler

Saç ve tırnaklarda hızlı bir şekilde uzama fark edebilirsiniz. Hamilelik döneminde artan hormon seviyesi nedeni ile saç ve tırnaklarda dikkat çekici bir şekilde uzama görülebilir.

Gaz sorunu

Eğer gaz sorunu ile karşı karşıya iseniz bol su içerek lif yönünden zengin gıdalar ile beslenmelisiniz. Lifli gıdalar kabızlığı önler ve gaz sorununu giderebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder