Bebeklerde Ek Gıdalara Ne Zaman Başlanır?
Ek besinlere çocuğun kilo alma durumuna göre 4 ya da 6.ayda başlanmalıdır. Ek besinler bebeğe teker teker ve az miktarda başlanmalı ve 1-2 hafta ara ile yeni besin ilave edilmelidir. Ek besinlerin bardak ve kaşıkla verilmesi bebeğin emmeye olan tavrının değişmemesini sağlar. İlk başlanacak ek besinler elma ve şeftali suları, püreleri, süt ve pirinç unu ile yapılan muhallebidir. Sebze püreleri, yoğurt, yumurta ve etler bebeğin diyetine daha sonradan ilave edilir. Ek besinler her öğün taze hazırlanmalı ve bebeğe zorla yedirilmemelidir. Az miktarlarda ve yavaş yavaş yedirilmeli ve sabırlı olunmalıdır. Bebeğe her zaman kaynatılmış su verilmeli ve bebeğin mamaları da bu su ile hazırlanmalıdır. Dokuzuncu aydan sonra anne sütü bebek için temel gıda olmaktan çıkar bu sebeple bebek bir yaşına kadar bütün ek gıdalara alıştırılmış olmalıdır.
Bir yaşından sonra bebek ailesi ile beraber sofraya oturmalı ve onun için de bir tabak ilave edilmelidir. Bebeğin öğünlerde yeterince yiyip yemediğine dikkat edilmelidir. Bebeğe yemeklerin sadece suyu değil taneleri de yedirilmelidir.
Bebeklerin yeterli ve dengeli beslenebilmesi için proteince zengin süt ve sütlü gıdalardan, et, yumurta, baklagillerden; vitamin ve minerallerden zengin sebze ve meyvelerden; karbonhidratça zengin nişasta ve unlu besinlerden dengeli menüler oluşturulmalıdır. Şekerli, yağlı gıdalar daha az tercih edilmelidir. Baharatlı, acılı ve gaz yapıcı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bir yaşından başlayarak bebeğe kendi kendine yemek yeme alışkanlığı kazandırılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder