Hamileliğin 19. Haftası

19. HAFTA GEBELİKTE ANNE VE BEBEKTEKİ DEĞİŞİM VE GELİŞMELER

BU HAFTA ARTIK BEBEĞİN 5 DUYU ORGANI GELİŞMEKTE

HAMİLELİĞİN 19. HAFTASI BEBEKTE GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER

Anne karnında mucize gelişimine devam eden bebek bu hafta yaklaşık 240 gr. Ağırlığında ve 15 cm uzunluğundadır. Bu haftadan itibaren bebek yaklaşık olarak şu anki büyüklüğünden 15 kat daha fazla büyücektir. 19. hafta bebeğin cildini sulu ortamdan korumaya yarayan verninks üretimi başlıyor. Bebek normal şartlarda yaklaşık 40 hafta anne karnında gelişmeye devam eder ve süre içinde amniyotik su adı verilen bir sıvı içinde gelişimini devam ettirir. Verninks ise bebeğin cildinin daha yumuşak ve şeffaf olmasını sağlar.

19. hafta ile beraber bebekte tat alma, koku alma, duyma, görme ve dokunma duyuları gelişmektedir. Bebeğin kulakları artık duymaya başlar.
hamileliğin 19. haftası ultrason
Bebeğin cinsiyeti eğer kız ise bu haftaya ulaşana kadar yaklaşık olarak 6 milyon yumurta üretimi gerçekleşmiştir. Doğuma kadar bu sayı 10 milyona kadar çıkacaktır. Bebeğin vücudunda bebek ne kadar zayıf olursa olsun bu hafta ile yağ depolanmaya başlamıştır ve yağ oranı her geçen gün artacaktır. Artık parmak izi daha belirginleşmiştir.
gebelikte 19. hafta

ANNEDE GÖRÜLEBİLECEK DEĞİŞİMLER

Bacaklarda kramplar özellikle geceleri şiddetini daha da artıracaktır. El ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanmalar görülebilir. Ancak korkulacak bir durum değildir. Gayet normaldir. Bu durumun olası nedeni vücutta oluşan şişkinliğin sinirlere yaptığı basınçtır.

19. haftada rahim göbek deliğinin alt kısmına ulaşmış durumda. Günler ilerledikçe hamilelik daha da belirginleşmektedir. Karnın alt kısmında ufak bir sızı hissedilebilir. Bu haftadan sonra bebeğin cinsiyeti artık rahatlıkla tespit edilebilir.
hamileliğin 19. haftasında annenin durumu

Annenin hayatında görülebilecek değişimler

19. hafta itibari ile kilo alımlarında artış görülebilir ve anne adayı hızla kilo almaya devam edebilir. Yaklaşık olarak bu döneme kadar 3,5 – 5 kilo kadar alınması normaldir. Rahim gün geçtikçe büyümekte ve genellikle karnın alt kısmında bir acı hissi duyulmaktadır. Bu acı hissi rahmin büyümesi ve kilo artışından kaynaklanmaktadır. Fakat kaygılanacak bir durum değildir. Eğer acı hissi çok şiddetli ise yine de doktora danışmakta yarar vardır.

Anne adayının cilt yapısında da bir takım değişiklikler görülebilir. Avuç içinde kızarıklık ve özellikle yüz bölgesinde kahverengi lekeler ortaya çıkabilir. Ancak yine endişelenecek bir durum yoktur. Bu değişimler doğum sonrasında ortadan kalkacaktır.
gebeliğin 19. haftası

Baş dönmesi şikayetleri;

Genişlemeye devam eden rahim kan damarlarında baskıya neden olabilir ve beyne ulaşan kan akışı düşebilir. Bu durumda baş dönmelerine yol açabilir. Ama ortaya çıkan baş dönmeleri son derece normaldir. Bu durumlarda dinlenmek anne ve bebek açısından oldukça yararlı olur.

Burun tıkanıklığı şikayetleri;

Burun şişmeye başlar ve nefes alışverişinde güçlük yaşanabilir.

Kabızlık şikayetleri;

Düzenli bir şekilde tuvalete çıkılamıyor ise anne adayı tükettiği besinlere çok dikkat etmelidir. Kabızlığı engelleyecek besinlerin tercih edilmesi gerekir. Ancak uygulanan her önleme rağmen yine de kabızlık sorunu yaşanıyor ise doktora danışılarak yardım alınması son derece rahatlatıcı olacaktır.

Sırt ağrıları şikayetleri;

Rahim büyüdükçe oluşan baskı nedeni ile sırt bölgesinde ağrıların oluşması normal bir durumdur. Eğilip kalkmalarda ve yatarken çok dikkatli olunması gerekir.

Bacak ağrıları şikayetleri;

Genellikle 19. Hafta ile beraber bacaklarda kramp görülebilir. Bu durum oldukça rahatsız eder ve acıya maruz kalınabilir. Oluşabilecek acıları daha hafif atlatmak için bacaklara uygulanan masaj oldukça yararlı olacaktır.

Oluşabilecek çatlaklar;

Anne adaylarının çoğu gebelik süresince çatlak problemleri ile karşı karşıya kalır. Bu dönemi daha hafif çatlaklar ile atlatmak için kakao yağ içerikli nemlendirici kremlerin kullanımı hem anne adayını rahatlatır hem de oluşan kaşıntıları hafifletir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder