Kızamık (Rubeola): Kızamık, solunum yoluyla ve hasta ile direkt temas sonucu bulaşır. Çabuk yayılan bir hastalık olduğu için salgın oluşturabilir. Bu salgınlar genellikle kış sonu ve ilkbahar aylarında görülür. Kuluçka dönemi 12-14 gündür.
Başlangıç döneminde başağrısı, ateş, nezle, öksürük, gözde batma, kaşıntı hissi ve ışığa duyarlılık görülür. 4 gün kadar süren bu belirtilerden sonra ağız içinde, kızamık için tipik sayılan mavimtrak beyaz lekeler (koplik lekeleri) çıkar. Bu lekelerin görülmesinden sonra ateş yükselir, öksürük artar, yüz ve dudaklar şişer, gözde batma ve kaşıntı çoğalır. Döküntü döneminde önce alın ve kulak arkasında, sonra yüz ve boyunda, 1-2 gün içinde ise bütün vücutta döküntüler görülür. Önceleri pembe ve birbirinden ayrı olan bu döküntüler, zamanla birleşerek büyür. Bu dönem de 6 gün kadar devam eder ve ateşin düşmesiyle sonuçlanır.
Kızamık önemli bir hastalıktır. İhmal edilmesi halinde akciğer iltihabı (pnömoni), orta kulak iltihabı (otit), beyin iltihabı (ensefalit) ve kalp kası iltihabı (miyokardit) gibi hasarlar oluşabilir.
Hastanın istirahat ettirilmesi dışında kalan tedavi semptomatiktir, yani belirtilere göre yapılır. Kızamık, virüsler etkisiyle oluşan bir hastalık olduğu için, komplikasyon olmayan durumlarda, antibiyotik kullanımının hastalığa olumlu etkisi olmaz. Kızamık, hayat boyu bağışıklık sağlayan bir hastalıktır. En önemli korunma şekli aşıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder