Çocuğum, Bebeğim Kafasını Yere Çarptı, Ne Yapmalıyım?

Çocukta ve Bebekte kafatası travmaları - Travma

Çok küçük çocuklar­da kafatası travmaları daha çok düşmeler (örneğin, koltuktan) sonu­cu oluşur. Daha büyük çocuklarda da nedenleri daha çoktur (sert oyunlar, düşme, vb.).

Endişe verici belirti­ler:

— Darbenin yeğinliği
— Geçici de olsa, bayılma (koma hali)
— Uyuklama ile birlikte inatçı baş ağrıları
— İhtilâç (çırpınma) hali ve hare­ket bozuklukları
— Şaşılık ve bakışlarda değişme

Tedavi ve Yapılması gerekenler


Önce çocuğu sakinleşti­rin. Bu çok önemlidir, çünkü çoğunlukla çocuk bü­yük bir korku geçirmiştir. Buna anormal bir yüzde sararma da eklenebilir.
• Açık yarası olup olmadı­ğını kontrol edin; yara varsa, basit bir kompres pansumanı yapın.
• Doktorunuzu arayın ve ne yapmanız gerekdiği konusunda bilgi alın: En ufak bir kırık belir­tisi bile varsa, radyolojik tetkik için çocu­ğu hemen hastaneye götürün (her kafatası kırı­ğı, önemli sayılmaz).

Çocuklar genellikle "gözetim" (müşahade) için bir­kaç gün hastanede tutulur. Bu süreyi çocuğunuza sıkıcı bir durum haline getirmekten kaçı­nın. Önemli bir uyarı: Çocuklarınızı havaya fırlatıp tutmayı amaç­layan oyunlardan kaçının. Çünkü bu sarsıntı, çocukların gözleri­nin iç kısımlarında, dipte berelenmelere yol a­çar.



Konuyla ilgili aramalar: Çocuğum kafasını çarptı , çocuğum kafasını yere çarptı , bebeğim kafasının üstüne düştü , bebeğim kafasını yere çarptı , masadan düştü , koltuktan düştü , sandalyeden düştü, bebeğim başını çarptı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder