Kurdeşen Hastalığı?


ÜRTİKER (Kurdeşen)

Etrafı kızarık , ortası soluk, yüze­yel ve kaşıntılı cilt döküntüleridir.Döküntü birden başlar; kaşıntılı ciltten kabarık, iki milimetre­den, 30 santimetreye ulaşabilen değişik boyutlarda ve şekillerde plaklar şeklin­dedir. Plak şeklindeki bu döküntüler genelde 20 dk ile 3 saat arasında sü­rüp, iz bırakmadan kaybolur, ardından başka bir bölgede yeniden çıkar.Başlıca iki tip vardır.Her iki tipte de döküntü­nün görünümü aynıdır. Sadece süreleri farklıdır:
1- AKUT ÜRTİKER: Genel­de 24 saat içinde düzelir.Nadiren bir ay kadar sürebilir.Her yaşta görülebilir.
2- KRONİK ÜRTİKER: Bu döküntülerin en az 6 haf­ta süreyle her gün veya iki gün arayla ortaya çıktığı tablodur.Daha çok erişkin­lerde görülür. Ürtikeri oluşturan etken eğer cildin daha derin tabakalarını etki­lerse ANJİOÖDEM denen tablo ortaya çıkar.
Cildin gevşek bölgelerin­de ortaya çıkan, sınırları belirsiz doku şişliği şeklindedir.Ürtikerle birlikte ve­ya tek başına görülebilir.

AKUT ÜRTİKERİN NEDENLERİ­:
* Enfeksiyon­lar
* İlaç ve diğer kimya­sal maddeler
* Besinler( çerezler, yumurta, ba­lık ve diğer deniz ürünleri, süt, çilek vs.)
* Böcek sokmaları ( arı , örüm­cek vs. )

KRONİK ÜRTİKERİN NEDENLERİ­:
Hastaların ancak bir kısmın­da neden bulunabilir.
Bunların başlıcaları­:

* Stres, basınç, soğuk, güneş, egzer­siz,
* Diğer bazı cilt hastalıkları veya cilt dı­şı sistemik hastalıklar
* Ailesel hastalık­lar

ÜRTİKER TANISI:
Öykü ve muayene sonrası doktorunuz bazı tetkik­ler isteyebilir.Ancak hastaların sadece bir kısmında allerji ile ilgili testleri yap­mak gereklidir.

ÜRTİKER TEDAVİSİ:
1-Tedavide ilk basamak ürtikere neden olan faktörün uzaklaştırılması ve alımın durdurulmasıdır.Ancak neden kesin olarak gösterilip doktor tarafından önerilmedikçe gereksiz yere diyet yapılmamalıdır.
2- Eğer başka bir hastalık ürtikere neden olmuş­sa onun tedavisi yapılmalıdır.
3- Ürtikerin neden olduğu yakınmaların tedavi­si.Bunun için kullanılan başlıca tedavi seçeneği antihistaminiklerdir.Doktoru­nuz bunu tek bir ilaç veya diğer ilaçlarla kombinasyon şeklinde önerebilir.Size verilen ilacı doğru şekilde ve doğru zamanda almanız çok önemlidir.Bu nedenle önerilere dikkat­le uyulması gereklidir.Genel olarak ürtiker antihistaminik tedavisiyle düzelme gösterir.
4- Kronik ürtikerli hastalar yakınmaları­nı nelerin uyardığını bilip ona göre önlem almalıdırlar.Bu hastaların ürtiker tablo­su uzun süre sürebileceğinden antihistaminik tedavisini ne zaman kullanacakları­nı bilmelidirler.
5- Genel olarak ürtiker iyi seyirli bir hasta­lıktır. Uzun süren durumlarda bile altta yatan hastalık bulunması nadir­dir. Önemli olan hastanın ürtikeri kontrol etmeyi bilmesidir.

KRONİK ÜRTİKERLİ HASTALARIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN DURUM­LAR
* Genel olarak kaba, sıkı ve yün­lü giysiler giyilmemelidir.
* Ortam çok sıcak olmama­lıdır.
* Aspirin ve benzer ilaçlar­dan ve salisilat içeren besinler­den kaçınılmalıdır.
* Stresten uzak durulma­lıdır
* Sıcak suyla duş alı­nmamalıdır
* Soğuk ürtikeri olan kişi­ler yalnız yüzmemeli , soğuk bir ortama kontrollü olarak girmelidirler.
* Güneş ürtikerinde güneşten koruyucu krem­ler kullanılmalıdır. Eğer hasta çocuksa okuluna hastalığı ile ilgili bil­gi verilmelidir.

Dr. Meltem ÜSTÜNSOY
ODTÜ SRM Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı

Konuyla ilgili anahtar aramalar: kurdeşen hastalığı , kurdeşen nedir , kurdeşen dökmek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder