Yaz İshali

Yaz ishali:

Bebeklerde daha fazla olmak üzere erişkinlerde de görülen bu hastalık, yazın daha çok mikroplu sular, kirli yiyeceklerle bulaşır.

İshal çok sulu, günde beş kezden daha fazla dışkılama halidir. Yüksek ateş, kusma, baş ağrısı, halsizlik de tabloya eşlik eder.

Özellikle bebeklerde durum dehidratasyon denilen vücudun susuz kalma halini yaratır. Böyle bebeklerde uyku hali görülür. Ağız kurudur, bıngıldağı içeri doğru çökmüştür ve genel olarak huzursuzdur. Daha ağır durumlarda bebeğin derisi pörsümüştür, ağızdan beslenemez, ateşi ya çok yüksek ya da çok düşüktür. Dehidratasyon çok ilerlerse bebeğin beyni hasara uğrar, hatta ölümlere bile rastlanır.

Yaz İshallerine Karşı Ne yapmalı?

Dehidratasyona sebebiyet vermemek için büyük ya da çocuk hasta bol su içmeli ve sıvı almalıdır. Ayrıca bebek süt emiyorsa 24 saat süreyle sütten kesilmeli onun yerine yarım litre suyun içine bir çay kaşığı şeker, yarım çay kaşığı tuz koyup suyu kaynattıktan sonra soğutup bebeğe içirmelidir. Büyüklerde ise bol sulu, yağsız yiyecekler (örneğin kızarmış ekmek, beyazpeynir, haşlanmış patates lapa) verilmeli. Bu diyet semptomlar geçtikten bir gün sonraya kadar sürdürülmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder