SAĞLIKLI YAŞAM
Her yaşta bedenen ve zihnen sağlıklı olmak esastır. Ama orta yaşa doğru geliyorsanız daha dikkatli olmanız gerektir. Çünkü, orta yaş dönemi organik ve beyinsel çözülmelerin sık rastlandığı, daha doğrusu ortaya çıkmasının kolaylaştığı dönemlerdir. Bunun daha önceki dönemde özenli bir sağlıklı yaşama bilincinin hayata geçirilmemesi ile ilgisi vardır.
Sağlıklı olmakla zindeliğin yakından ilişkisi vardır. Zindelik insanın genel sağlığının bir göstergesidir ve bunun bedensel çalışma ile ilgisi vardır. Zinde olup olmadığınızı kolayca anlayabilirsiniz:
— Kilonuz, boyunuzla orantılıdır. Normal kilonun üzerine çıkmamak için çaba gösteriyorsanız.
— Kalbiniz ve ciğerleriniz sağlıklı ise.
— Haftada en az 2-3 kez sıkı bir egzersiz yapıyorsanız.
— Vücudunuz ve eklemleriniz yeterince esnekse.
— Bunların hepsine evet diyorsanız zindesiniz demektir.
Egzersiz sizi bedenen ve zihinsel olarak sağlıklı kılmada yardımcı olacaktır. Öyle ki, egzersiz sonucu ter içinde kalın ve kalbinizin vuruşu artsın. Kasların her devinimi onların oksijene gereksinmelerini artırır. Onun için egzersiz yaparken derin derin nefes almaya dikkat edin. Bu arada kastan ibaret olan kalp de hızlı atarak kaslara daha fazla kan pompalayacaktır. Joging, yüzme, bisiklet gibi sporlar kalbi, ciğerleri, kasları güçlendirir. Eklemlerinizin de yumuşaklığını ve esnekliğini sağlar.
Hareketsizlik birtakım hastalıkların nedenidir. Bir yaralanma ya da hastalık döneminde yatakta uzun süre kalan kişinin kaslarının güçsüzleştiğini gözlemişsinizdir. Kullanılmama kemikleri de olumsuz etkiler. Böbrek gibi bazı organlar da bu devinimsizlikten kendilerine düşen payı alırlar.
Egzersizin perhiz yapanlara da yararı dokunur. Çünkü iştahı azaltır. Bunun için de egzersizi yemekten önce yapmalıdır. Yemekten sonra özellikle ağır egzersizler yapmak sizi oldukça rahatsız eder.
Yürüyüş kısa vadede kilo vermenize yardımcı olmayabilir. Ama uzun vadede yararını görürsünüz. Örneğin, haftada bir kez iki kilometre fazladan yürüyüş size bir yılın sonunda 2.5 kilo kaybettirecektir. Çoğumuz egzersiz yapmak için zamanımımız olmadığından yakınırız. Bu aslında tembellikten başka bir şey değildir. Günlük rutin yaşamımızı değiştirmemiz zor geliyordur. Bunun için size bazı öğütlerde bulunacağız. Sanırız bunları yapmak pek zamanınızı almaz ve de zor değildir:
— Hafta sonları evde ya da dışarda çalışma ortamları yaratın. Örneğin, enerjik bir biçimde bahçede ya da evde çalışmaya bakın. Bisiklete binin.
— Yemeklerden önce on dakika yürümenin yollarını bulun. Bunu her gün yapmasanız bile hafta sonları deneyin.
— Evle iş arasındaki yolu hızlı hızlı yürüyün.
Zindelik kazanmak için çok acele etmemek gerekir. Eğer günde 20 dakika jimnastik yapacaksanız önce kaslarınızı ısıtın. Sonra da yumuşak başlayarak eforunuzu yavaş yavaş artırın. İstenilen düzeye dört hafta sonra ulaşmak idealdir.
Bir egzersiz programına başlamadan önce kendi kendinizi kontrol edin. Örneğin, yerinizde 30 saniye süreyle koşar gibi yapın. Sonra nabzınızı sayın. Çıkan sayı sizin orta karar bir çabadan sonra nabzınızın hızıdır.
15-20 dakika sıkı bir egzersizden sonra nabzınızın hızı bu bulduğunuz sayıyı geçmemelidir. Egzersiz yaparken her iki dakikada bir nabzınızı dinleyin. Eğer çok hızlı ise eski haline gelinceye kadar istirahat edin. Gerçek bir zindeliğe ulaşıncaya kadar bu istirahatleri sürdürün. Bir gün nabzınızın 15 dakika sürekli egzersizden sonra bile istenen hızın üzerine çıkmadığını göreceksiniz.
Aramalar: sağlıklı yaşayıp yaşamadığımız nasıl anlaşılır, zayıflamak için ipuçları, nasıl zinde kalınır, basit kilo verme yöntemleri, kolay zayıflama metodları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder