SENİLE DEMENTİA (BUNAKLIK)
Bunaklık, beynin normal fonksiyonlarının azalmasıyla ortaya çıkan unutkanlık, şaşkınlık ve gerçek dünyayla bağların kop-masıdır. 65 yaşından önce pek görülmez.
Bunaklığın sebebi bazen beyindeki yerine konamayan hücrelerin harap olmasıdır. Bunun ilaçlarla tedavisi mümkün olabilir. Bir de damar sertliğine bağlı olarak beyine kan taşıyan arterlerin daralıp sertleşmesiyle oluşan bunaklık vardır. Bunaklığın semptonları nelerdir?
Önceleri kademeli olarak artan bir unutkanlık görülür. (Özellikle en son olayları unutmak). Yaşlı birkaç saat öncesindeki bir olayı hiç hatırlamaz ama gençliğine ait bir anıyı tüm ayrıntısıyla anlatabilir. Aylar haftalar geçtikçe yaşlının kavrama ve muhakeme (kıyaslama yapma) yetilerinde azalma, ev halkıyla ilgilenmeme, birlikte paylaşılan televizyon izleme gibi işlere ilgisizlik baş gösterir. Hastanın masa adabı kötüleşir, temizliğini ihmal eder, her zamanki nezaketi bile yok olabilir. Bazen hasta saldırganlaşabilir.
Böyle bir hastayı yalnız bırakmak çok tehlikeli sonuçlar doğurur. Unutkanlığı ve konsantrasyon yetisinin kaybolmasıyla birtakım kazalara karşı savunmasız kalır. Örneğin, havagazı musluğunu kapatmayı unutabilir ya da soba yakmaya kalkarken yangın çıkartabilir. Ne yapmalı?
Yakınınızın yaşlandıkça bazı şeyleri unutmaya başladığını gözlemler gözlemlemez hemen doktora görünmesini sağlayın. Her ne kadar bir tedavi söz konusu değilse de doktor hem hastaya hem de onunla ilgilenecek kişiye bazı pratik öğütler verebilir.
Aramalar: bunak nedir, bunaklık, bunama nasıl olur
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder