Bademcik; solunum ve sindirim sisteminin başlangıcında, boğazın arka tarafında iki yuvarlak lenf bezidir. Doğuşta çok küçüktür ve yavaş yavaş büyür. 6-7 yaşında maksimum boyuta erişir. Ne kadar küçülse de kaybolmaz. Solunum yolunun başlangıcında mikroplarla ilk karşılaşan ve onları tutarak solunum yollarının daha alt bölümlerine atlamasını durduran bir kapı gibi görev yapar.
Tonsilitis akut, viral ve bakteriyel enfeksiyondur. Bazen anormal şekilde şişer ve kızarır. Asıl okul çocukları çağında görülmekle birlikte buluğ çağı ve daha sonraki dönemlerde de görülür.
Bademcik iltihabı nasıl başlar?
Hastalık aniden başlar. Boğazda ağrı ve yutmada güçlük görülür. Birkaç saat içinde çocuğun ateşi yükselir. Boğazın aşırı tahrişi çocukta öksürük ve kusmalara neden olur. Nadir olarak bazı çocuklarda ateşli havale görülebilir. Çene altlarındaki lenf bezlerinde şişme ve duyarlılık olur. Hastalık geçtikten sonra birkaç hafta daha bu belirtiler sürebilir. Bademciklerde yerleşen streptekoklar romatizmal ateşe ve glomerulonefrite yol açabilir.
Bademcik iltihabı durumunda ne yapmalı?
Çocuk evde tutulmalı, ama yatmaya zorlanmamalıdır. Bulunduğu odanın ılık olmasına dikkat edilmelidir. Bol sıvı verilmeli ama çocuk yemek-içmek için zorlanmamalıdır. Boğazını serinletmek için soğuk tatlılar isterse vermekte bir sakınca yoktur.
Birkaç kez çocuğun bademcik iltihabına tutulması, bademciklerinin alınmasını gerektirmez. Çünkü yukarıda değindiğimiz gibi bademcikler solunum yollarının kapısı görevini görür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder