Bu hastalık okul çağındaki çocuklarda özellikle de 6-8 yaş grubunda görülür. Genellikle bazı eklemlerin ağrısı ile başlar. Bu hastalığa bademcik iltihabı yapan B-hemolitik streptokokları sebep olur.
Vücut bakterilere karşı antikorlar oluşturur. Ama bunlar bazı çocuklarda eklemlere hücum eder. Seyrek olarak da kalp zarına yerleşir. Eklemlere yerleşen uzun sürmez ama kalbe yerleşeni kalp kapakçıklarını tahrip eder. Beyinde yerleşen şekline ise korea minör ya da sydenham koresi denir.
Romatizmal ateş boğaz ağrısını takiben 1-4 hafta arasında ortaya çıkar. Eklemlerin bir ya da ikisinde ağrılı hareket, şişme, kızarma olur. Bu durum eklemlerin birinde biterken ötekinde başlar. Çocuk iştahsızdır, ateşi yüksektir. Genel olarak kendini iyi hissetmez. Solgundur. Eklemlerdeki şişlik 24 saat sonra geçer. Eğer bu dönemde tedavi edilmezse diğer eklemlere atlar. En çok el, ayak bileklerinde, dirsekte ve dizde görülür.
Eğer kalp etkilenmişse hemen hemen hiçbir semptom görülmez. Sadece yorgunluk duygusu ve solgunluk vardır. Tedavi edilmezse kalp romatizması ortaya çıkar. Kalbin ciddi hastalıklarında çocuk yatarken zorluk çeker. Hareketle zorlanması ile belirginleşir. Deri altında, bacaklarda ve sırtta ödem olur. Genellikle göğüste, sırtta ve karında kenarı kırmızı ortası soluk döküntüler görülür. Bazen de nodüllere rastlanır.
Çocuklarda romatizmal ateşin tedavisi:
Hastaya doktor kontrolü altında yatak istirahati verilir. Kalp komplikasyonlarından korunmak için 20 yaşına kadar aylık uzun süreli antibiyotik tedavisi yapılır. Eğer kalp komplikasyonu çıkmışsa bu tedavi ömür boyu sürer.
Aramalar: romatizmal ateşin tedavisi, romatizmal ateş hastalığı, akut eklem romatizması için ne yapılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder