Ciğerlerin büyük bölümü bronşiyol denilen milyonlarca küçük tüp içerir. Bunların her biri alveol keseciğine açılır. Burada oksijenle karbondioksit alışverişi yapılır.
Bronşların iç yüzü bir virüsle enfekte olursa bronşit denilen hastalık oluşur. Virüs genellikle bir soğuk algınlığının arkasından enfeksiyona sebep olur. Sonra hastalık ciğerlere doğru yayılır. Enfekte olan yüzey şişerek hemen hemen havanın alveollere giriş çıkışını bloke eder. Bebek ya da çocuk yeterli oksijeni alamaz. Bu hastalık bebeklerde daha sık görülür.
Bebek normal bir soğuk algınlığına yakalanmış gibi gözükürken, belirtiler birden ağırlaşır. Sık sık ve zorlukla nefes almaya başlar. Nefesi içine aldığı zaman göğüs kafesi şişmez. Bebek gevşektir, iştahı yoktur ve rengi mora dönebilir.
Bronşit Olduğunda Ne yapmalı?
Çocuk bu belirtilerden bazılarını gösterdiği zaman hemen doktoruna başvurun. Özellikle de bebek soğuk algınlığı geçiriyorsa iyi gözlemlemek gerekir. Rengi morarırsa zaman kaybetmeden hastaneye götürmek gerekir. Orada çocuğu oksijen çadırına alacaklardır.
Aramalar: bronşit nedir, bronşit tedavisi, bıronşit nasıl anlaşılır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder