Boğmaca salgın bir hastalık olup solunum sistemini etkiler. Bronşlar balgamla tıkanır. Çok ciddi öksürük nöbetleri hastalığın karakteristiğidir. Bu nöbetler birkaç hafta sürer. Kuluçka dönemi bir ya da iki haftadır. Hastalık soğuk algınlığı gibi başlar. Hafif bir ateş ve nezle vardır. Öksürük kurudur. Ama normal soğuk algınlığında olduğu gibi semptomlar birkaç gün içinde geçmez aksine daha da kötüleşir. Bir dakikaya kadar süren öksürük nöbetleriyle çocuk çok sıkıntı çeker. Bu evrede çocuk bir dakika boyunca nefes alamadığı için yüzü oksijen eksikliğinden kızarır hatta morarır. Çocuk nefes almak için uğraşırken horoz gibi ses çıkarır. Bu semptomlar bebeklerde daha hafif görülür. Hastalık iki ila on hafta sürer. Bu arada öksürüğün şiddetinden kusma da görülür. Hastalığın sonlarına doğru kusma ve öksürük nöbetleri azalır ama hafif bir öksürük aylarca sürebilir.
Boğmaca hastalığı nasıl geçer?
Boğmacaya karşı aşılanmış çocuk ve bebeklerde hastalık daha hafif seyreder. Aşı az da olsa ensefalit riskini taşıdığı için geçmişte bir ya da iki kez nöbet geçirmiş çocuklara ve aile bireylerinde sara nöbeti görülmüş çocuklara yapılmamalıdır. Bunun dışında aşılanmış çocukta hastalığın riski en aza indirilmiştir.
Çocuğa öksürük kesici ilaç vermekten sakınmalıdır. Çünkü bu bronşları tıkayan balgamın çıkarılmasını engeller. Doktorun öğütleyeceği bir ilaç verilir. Eğer nöbet çok ağırsa maskeyle oksijen verilmesi için çocuk hastaneye götürülmelidir.
Aramalar: boğmaca nedir? boğmacanın belirtileri nelerdir? boğmaca nasıl geçer?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder