Ülkemizdeki çocuklarda sık rastlanan bir hastalıktır. Çocuğun ilk iki yaşında ortaya çıkar. D vitamini eksikliğine bağlıdır. Eğer çocuğun kanında kalsiyum yeterli olduğu halde D vitamini yetersizse kalsiyum bağırsaklarda emilmez. Böylece de kemik dokusunda kalsiyumun çökmesi engellenir. Güneşli yörelerde, güneş ışınlarından yeterli olarak yararlanan bebeklerde raşitizm tehlikesi büyük ölçüde azdır. Çünkü güneşteki ultraviyole ışınları deride bulunan 7oh kolekalsifer adlı maddeyi D vitaminine çevirir. Kundak yapılan ve sık sık güneşe çıkartılmayan bebeklerde bu hastalık yaygındır. Sık doğum yapan kadınlarda beslenme yetersizliği sonucu oluşan D vitamini noksanlığı bebeğin de bu vitaminden yoksun doğmasını sağlar. Huzursuz, sürekli ağlayan, sık ishal olan bebeklerde raşitizmden kuşkulanmak gerekir. Çünkü, hastalık ne kadar çabuk teşhis edilirse tedavisi o denli çabuk sonuç verir. Eğer tedavide gecikilmişse diş çıkarma ve yürümede gecikmeler görülür. Bebeğin başının fazla terlemesinden ötürü yastığa sürtmesi sonucu saç dökülmeleri annenin gözünden kaçmaz. Raşitik bebeklerin bıngıldakları da yumuşaktır ve bir buçuk yaşına dek kapanmaz, hasta bebeklerin göğüsleri içe doğru çökük ya da öne doğru çıkık olur. Yürümeye başlayan çocuklarda da bacak eğrilikleri görülür.
Raşitizm tedavisi için ne yapılır?
Anne adayları ve emzikli annelerin bol bol güneşte gezinmeleri ve kalsiyumdan yana zengin bir beslenmeye önem vermeleri gerekir. Örneğin, balık türevleri, beyazpeynir, yoğurt, süt, ıspanak, pekmez gibi besinleri bolca almalıdır. Bebek ise, günde en az iki saat güneşte tutulmalıdır. Cam arkasından güneşe çıkılması yarar sağlamaz. Güneş ışınları direkt olarak yüz, kol saçaklarına gelmelidir.
Güneşin az olduğu yörelerde doktorun tavsiye edeceği D vitamini içeren preparatların verilmesi ve bebeğin yapay ultraviyole ışınlarına tutulması yararlı olur.
Aramalar: raşitizm nedir, raşitizm hastalığı hakkına, raşitizme ne neden olur
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder