HAMİLELİKTE GÖRÜLEN MİKROBİK HASTALIKLAR
Mikrobik hastalıklara genellikle virüsler neden olur. Bu mikroplardan bir kısmı plasentadan geçerek hastalığı fetüse de bulaştırılabilirler. Bu hastalıkların en korkuncu, fetüse gebeliğin 12. haftasında çok ağır zararlar veren "toksoplazmoz" diğer adıyla "verdiye" bulaşıcı hastalığıdır. Bu hastalık, çocuğun kör, sağır ya da noksan doğmasına neden olur. Anne ve bebeğini bu hastalıktan korumak için annenin bulunduğu ortamda toksoplazmoz görülür görülmez, doktor, anneye hemen koruyucu ilaç olan "Gammaglobuline" verir. Koruyucu tedavi 4-6 hafta sürer. Toksoplazmoz koruyucu aşısı, çok daha emin ve mantıksal tedbirdir. Bu aşı, henüz toksoplazmoz geçirmemiş her genç kıza ve gebe olmayan her anneye yapılmalıdır. Zayıflatılmış mikroplardan hazırlanmış olan bu aşı, fetüse zararlı olabileceği için gebelik sırasında yapılamaz.
Çocuk felci, mikrobik sarılık ve virüsle ilgili grip de fetüs için zararlı olabilir. Bundan ötürü, gebelikte bile uygulanabilen (ölü -aşı maddesi) ve ağızdan alınan çocuk felci aşısı tavsiye edilebilir.
Mikrobik sarılığa karşı henüz bir aşı yoktur. Muhtemel bir sarılık salgınında gammaglobuline yardımcı olur. Ancak sarılık sadece dışkı, idrar ve tükürükle kapılabildiğinden gebe kadın, temizliğine aşırı dikkatle kendisini bu hastalığa karşı koruyabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder