Gebelikteki beslenme bebek sağlığı kadar anne sağlığı içinde önemlidir. Bebek, büyümesi ve gelişme için gerekli olan besinleri anne aracılığı ile alır. Anne dışarıdan gerekli besinleri temin etmediği taktirde bebek annenin vücudunda depolanan maddeleri kullanacaktır. Bu durum annenin dokularına zarar verir. Annenin sadece gebelik süresince yeterli ve dengeli beslenmesi yeterli değildir. Gebelikten önce de annenin yeterli ve dengeli beslenmesi, annenin ruh ve beden sağlığının yerinde olması doğacak bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir.
Döllenmiş yumurtanın çoğalması ve bebeği oluşturması için enerjiye ihtiyacı vardır. Bebek bu besinleri göbek kordonu ve plasenta (gebelik kesesi) aracılığı ile anneden temin eder. Plasenta ve göbek kordonu zararlı maddelere karşı seçicidir ancak bu yeteneği sınırlı olduğundan bazı zararlı maddeler anne aracılığı ile bebeğe geçer. Bu sebepten dolayı anne adayları beslenirken dikkatli olmalıdır. Sigara, alkol gibi sağlıksız alışkanlıklar bu sebeple özellikle hamilelik döneminde annenin yanısıra bebeğe de zarar vereceğinden kesinlikle kullanılmamalıdır.
Gebenin yetersiz ve dengesiz beslenmesi sonucu doğan bebek, düşük doğum ağırlığına sahip olabilir. Ayrıca erken doğumlara, düşüklere anomalili ve ölü doğumlara, neden olabilir.
Gebelik süresince anne adayının alacağı kilo artışı gebelikten önceki kilo durumuna göre değişmekle birlikte 10-12 kg olması önerilir. Yaklaşık her ay için 1 kg. alabilir. Ağırlık artışının 9 kg'dan az olması bebeğin gelişimini engeller. Gebelik boyunca hiç kilo almamak ya da çok az kilo almak anne açısından övünülecek bir durum değil önemli bir sorundur.
Gebelikte kadının vücudundaki değişiklikler ve bebeğin gelişimi için enerji, protein, mineral ve vitaminlere olan ihtiyaç artar. Anne adayı kendisinin ve bebeğinin ihtiyaçlarını karşılayacak kadar besini almalıdır.
Bunun için gebe kadın normal beslenmesine ilave olarak hergün aşağıdaki miktarda yiyecekleri almalıdır:
- 2 bardak süt veya 1 kase yoğurt ya da 2 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir
- Et, balık, karaciğer veya baklagillerden bir porsiyon
- Meyve mevsime göre 2-3 adet elma ve portakal(Her çeşit meyveden almaya özen göstermelidir.)
Gebelikte günlük öğünlere ek olarak kuşluk ve akşam yemeğinden sonra süt içmek, meyve yemek ya da taze meyve suları içmek gereklidir.
Anne adayı gebelik süresince aşağıdaki noktalara dikkat etmelidir:
* Gebelik süresince alınan çay kahve miktarı azaltılmalıdır (Günde 1-2 bardak çay 1 bardak kahve içilebilir).
* Sigara alkol ve uyuşturucular hem gebe kadının hem de doğacak bebeğin sağlığını tehlikeye sokar (Hiç alınmaması tercih edilir.).
* Gebelik süresince ilaç kullanılmamalı ancak zorunlu hallerde doktorun önerdiği ilaçlar onun önerdiği dozlarda kullanılmalıdır.Özellikle gebe olabilme ihtimali olan kadınlar çok daha dikkatli davranmalıdır.
* Gebelik süresince aşırı tuzlu, biberli, çok şekerli, fazla yağlı besinlerden ve kızartmalardan uzak durulmalıdır (Ödem oluştuğunda ise tuz kullanılmamalıdır)
* Doktorun önerisine göre vitamin(A-D-C- ve folik asit) ve mineral hapları (flor ve kalsiyum) alınmalıdır.
* Günlük toplam alınması gereken yiyecekler daha az miktarlarda ve daha fazla öğüne bölünerek alınmalıdır.
* İyotlu tuz kullanılmalıdır.
* Hasta hayvan etleri yenmemelidir. Çiğ et ya da çiğ etle yapılan salam, sosis, sucuk, pastırma, etli çiğ köfte gibi yiyecekler çiğ olarak yenilmemelidir.
* Pekmez, kurutulmuş meyveler demir yönünden zengin olduğundan diyette yer almalıdır.
* İçme suyu ve yiyecekleri hazırlamada kullanılan sular kaynatılmalıdır.
* Çiğ yenen sebze ve meyveler temiz sularla iyice yıkanmalıdır.
* Diş bakımına özen gösterilmelidir.
Sponsorlu Bağlantılar:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder