Dolaşım sisteminde kan basıncının düşmesinin tam tersi olan durum basıncın yani tansiyonun yükselmesidir.
Psikolojik sebeplerle kan damarlarının duvarlarındaki ufak kas sistemlerinde kısalmalar olursa damarın çapı küçülür, cidar (damar duvarı) sertleşir ve kan basıncı buna bağlı olarak yükselir. Bu, insanın kızdığı, ani olarak korktuğu hallerde böyledir. Kalp atımının sıklaşması bunu arttıran ikinci bir etkidir.
Başka sebepler de kan basıncını yükseltir. Başta gelen bir organ olarak böbreği alalım. Eğer deneme maksadı ile bir hayvanda böbreğe giden damarlar daraltılacak şekilde iple sıkılırsa, hayvanın tansiyonu yükselir. Bu az önce bahsettiğimiz sinirsel mekanizmaya bağlı değildir. Dolaşım sistemi bozulan böbrek derhal bir maddeyi dolaşıma vermeye başlar. Bu madde bütün damar kaslarını daraltır ve tansiyonu yükseltir. Bu böbreğin vücudu korumak maksadı ile yaptığı bir işlemdir. Kan, her beş dakikada bir böbreklerden süzülmektedir. Eğer bu olmazsa, dolaşan kan birtakım zararlı cisimlerden temizlenemez. Böbreğin bir madde dolaşıma vererek tansiyonu yükseltmesi, işte bu artan basınç dolayısı ile kanın engeli yenerek böbreğe girebilmesini sağlamak içindir. Bütün böbrek hastalıklarında tansiyonun yükselmesinin sebebi işte budur.
Genellikle tansiyonun yüksek olması zamanla kan damarlarının duvarlarını kalınlaştırır. Damar duvarlarındaki adalelerin devamlı kasılı kalması sertleşmelerine sebep olur. Bu sebeple de yüksek tansiyon devamlı hale gelir.
İnsan vücudunda her organ yaş ilerledikçe yıpranır. Kan damarlarımız da tabiatı ile bu kaidenin dışında kalamazlar, ihtiyarlık çağına doğru damarlarda başlayan sertleşme, arteriyoskleroz, tansiyonun yükselmesine sebep olur.
Yaşa göre normal tansiyonlar:
Yaş 3, Tansiyon: 90/65
Yaş 16, Tansiyon: 115/75
Yaş 25, Tansiyon: 120/80
Yaş 40, Tansiyon: 140/90
Yaş 40 'dan sonra, Tansiyon: 150/90
Bu değerler normal şartlarda ve istirahatta olan insanların tansiyonlarıdır. Bazı kimseler doktora gittikleri zaman aşırı derecede heyecanlanırlar. Bu sebeple tansiyonları yükselir. Onun için bir insanda tansiyonun bir defa yüksek bulunması önemli değildir, o seviyede devamlı kalması önemlidir.
Aramalar: tansiyonun normal değerleri, tansiyonun kaç olması gerekir, tansiyon ne yükselmesinin nedeni, tansiyon yüksekliğinin sebepleri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder