Diş ağrısı, bir insanın diş hekimine gitmesi için vücudun verdiği en önemli uyarıdır. Dişleri bakımsız kimseleri diş hekimine sevkeden daha etkili bir tavsiye yoktur!
Eğer bu ağrı, tatlı, soğuk veya sıcak gıdalar alındığı zaman meydana çıkıyorsa, sebebin daha ziyade dişlerimizin dışına ait olduğunu söyleyebiliriz. Ağrı eğer artar ve bilhassa çiğneme esnasında belli olursa, hadise köklere kadar gitmiş demektir. Artık bir diş kökü absesi tehlikesi baş göstermiştir. Aynı tarafta boğaz da ağrımaya başlar. Lenfatik koruyucu bezler şişer. Ağrı ile birlikte ateş ve kırıklık da vardır.
Diş ağrısı bazı durumlarda sinir ağrısı şeklinde sağlam dişlerde de görülebilir. Bilhassa ağrıları veya romatizması olan insanlarda pgörülmektedir. Ağrı daha ziyade bütün bir diş dizisine aittir. Tek dişte ağrı pek görülmez. Sinirler arasındaki ilişkilerden dolayı alt çenedeki ağrı, bazen üst çeneden de geliyormuş hissini verebilir.
Dişlerin dışına ait sebeplere bağlı ağrılar, sıcak su veya çay ile ağzı çalkalamakla azalır. Köklere ait ağrılarda, dişin civarına sert alkollü bir içki sürmek, veya o taraf yanağı içinde bir yudum içki tutmak fayda verir. Sinirlerin hastalığına bağlı ağrılarda sıcak uygulama iyi gelir. Bu arada geçici de olsa en tesirli ilaç, ağrı kesicilerdir. Bilhassa ağrı kesicilerle, yatıştırıcı ilaçların karışımı faydalıdır. Unutmamak lazımdır ki bu tavsiyeler, bir diş tabibinin kontrolü altına girene kadar yapılacak işlerdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder