Ayak, insan vücudunun en mükemmel yapılmış organlarından biridir. Onun hareket ve şartlara uymaya kabiliyeti tek kelime ile mükemmeldir.
Çeşitli boyda kemikler, kaslar ve bağlarla vücudun ağırlığına ayarlanmış ve değişik hareketlerine uyacak şekilde yapılmıştır. Ayağın iç tarafındaki kemer tarzındaki oyuk kısım bazen bozulur. Bunda kemiklerin kusuru yoktur, kaslar gevşemiştir. Bu durum ayak şikayetlerinin meydana gelişinde en önemli sorunların başında gelir.
Diğer taraftan duruşu sebebiyle cildinde meydana gelen aşınma ve tamir işlemleri bir şikayet sebebidir.
Ayak sağlığında ilk yapılacak şey, ayağa uygun ayakkabı giymektir. Topuğun iyice yerleşmesine karşılık parmakların gerek uç ve gerek yanlarında bir miktar mesafe kalmalıdır. Yürürken ayak kaslarının çalışmasına ancak bu şekilde imkan verilmiş olur. Şehirlerde oturan insanların dümdüz yollarda yürümek zorunda kalışı ayakkabılarda bulunan bu özellik dışında bir de yuvarlak burunlu olmalarını zorunlu kılmaktadır. Dar ve ince burunlu ayakkabılar içinde yürürken ayak kasları çalışmamakta ve bundan dolayı düztabanlık meydana gelmektedir.
Ayak sağlığı için ikinci önemli nokta hiç olmazsa evde çıplak ve yumuşak terlik veya mokasen ayakkabı giymektir. Bu bir nevi ayak kasları idmanıdır. İmkan bulunabilirse bağ ve bahçelerde çıplak ayakla dolaşmanın ayak sağlığındaki önemi büyüktür. Her ne kadar buna alışmamış "şehirli ayakları" için bu kolay değilse de, bunun faydası çoktur. Vücut, ayaklarını yere vura vura yürümekten vazgeçer daha yaylı daha yumuşak yürümeyi öğrenir.
DÜZ TABANLIK
Düztabanlığa eğimli ayakların forma sokmak için daha ileri egzersizler de vardır. Mesela yerden bir kağıt parçasını ayak parmakları ile kaldırmaya çalışmak, ayak parmakları ile bir kurşun kalem tutup bunu öbür ayak parmaklarına nakletmek, evde otururken ayak kemeri altına havludan yapılmış toplar koymak gibi idmanlar büyük faydalar sağlar.
Daha ileri hallerde ortopedi uzmanlarının tavsiyeleri ile bazı suni aletler ayakkabılara uygulanabilir. Herhalde ayaklarda, belde ve bacaklarda erken yorgunluk ve ağrı veren bu şekil bozukluğunu düzeltmek gereklidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder