Alerji, denilince herkesin aklında değişik bir anlam belirir hale gelmiştir. Dilimizin günlük kullanımında, insanlar kendilerini rahatsız eden ve kendilerine iyi gelmeyen her şeyin kendilerine karşı alerjisinin olduğunu düşünürler. Bu kişi tembelse ve çalışmayı sevmiyorsa onun "çalışmaya alerjisi" olduğu bile söylenmektedir. Diğer yandan işi başından aşmış bir koca, kayınvalidesine alerjik olduğu için hayıflanır. Fakat alerjiye gerçek anlamı olan tıp dilinden bakarsak, alerjinin çok belirgin bir anlamı vardır: Alerji, genellikle insan sağlığı açısından zararlı olmayan bir maddeye karşı vücudun aşırı reaksiyon göstermesi yani rahatsız edici seviyede maddeye tepki vermesidir. Astım bu rahatsız edici tavrından dolayı kişide yaşam kalitesini düşürür.
Bilinen alerjilerin başında; astım, egzama ve saman nezlesi vardır fakat birçok şikayet alerjiye bağlanır. Bunları sayacak olursak; bazı yiyecekler, polenler, böcek sokması, sporlar, hayvan kılı ve kimyasal maddeler, bu tür maddelere duyarlı kişilerde alerjiye yol açabilmektedir.
Alerjilerin, neden olduğu hakkında tam olarak bugün bile kesin bir şey söylenememektedir. Örnek verecek olursak; baharda sınıftaki tüm çocukların içerisinden neden sadece iki veya üçünün alerjiden şikayet ettiğini bilemiyoruz. Yine aynı şekilde 100 kişiden neden sadece bir tanesinin aspirin alır almaz bir cilt hastalığı olan ürtiker döktüğünü ya da astım krizine kapıldığını bilmiyoruz. Yine de ortaya çıkış nedenleri ne olursa olsun alerjik tepkimeleri kontrol altında tutmaya yarayan birçok tıbbi tedaviler geliştirilmiştir. Bunun dışında, kişiler sadece kendilerini rahatsız eden maddelerden uzak durarak da alerjilere karşı önlem alabilirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder