Kilo veremeyenlerde hormonlar dışında başka hangi nedenler araştırılmalıdır?
Kilo verme uğraşları başarısızlıkla sonuçlanyorsa, bunun nedenlerini araştırmak gerekmektedir. Kilo verememenin genelde ne¬denleri şunlar olur;
Fazla yemek,
Hareketsiz bir yaşam sürmeye devam etmek,
Psikolojik sorunlar yaşamak,
Ailedeki diğer kişilerin yardım etmemesi ve sosyal baskılar,
Depresyon ve tıka basa yeme gibi yeme davranışlarında bozukluklar bulunması.
Yukarıdaki gibi durumlar mevcutsa bunlara yönelik önlemler alınmalı ya da gereken tedavilere doktora başvurarak başlanmalıdır.
Metabolizmamızı hızlandırmak için neler yapabiliriz?
Çocukluğumuzda hareketli bir yaşam sürdüğümüz için çoğumuz şişman bir çocukluk ve gençlik geçirmeyiz. Fakat belirli bir yaştan sonra metabolizmamızda yavaşlama olur. Bu demektir ki yediğimiz yiyecekleri yakma özelliğimizde bir yavaşlama vardır. Alınan besinler yakılamadığı için kilo almaya başlanır. Kadınlarda menopoza girenlerde ve 40 yaşın üzerindeki erkeklerde metabolizma ya¬vaşladığı için genellikle göbekte yağ birikimi başlayacaktır.
Kalıtsal olarak metabolizmanız yavaş çalışıyorsa az da yeseni yine de kilo alırsınız. Metabolizmanın yavaşlamasına neden olan tiroit hormonu yetmezliği, insülin yüksekliği gibi hormon bozuklukları bulunuyorsa kişi tedavi edilmelidir. Vücut yapısından kaynaklı bir metabolizma yavaş¬lığı varsa o zaman birtakım önlemlerin alınması faydalı olacaktır. Metabolizmamızı hızlandırarak, kilo kaybını sağlayacak önlemler şunlar olabilir: Akşam yemeğinde çok yemek yerine daha çok sabah ve öğle-yin yiyin, Eskisinden daha hareketli bir yaşam sürün ve her gün en az 30 dakika yürüyüşe çıkın. Günde 3 kez ana öğün ve 3 kez de ara öğün programı dahilinde yemek yiyin, Şekerli ve unlu gıdaları çok az miktarda tüketin ve daha fazla protein alın, Günde asgari 2-2,5 litre su ve özellikle de yeşil çay tüketin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder