Vajinada ki normal akıntı vajina için yararlıdır. Menstrüel siklüs (adet döngüsü) boyunca bütün kadınlarda, yoğunluğu birinci yarıda ve ikinci yanda değişmek üzere vajinal akıntı olur.
Siklüsün ilk yarısında, vajinal akıntı pek az miktardadır. Ovülasyona doğru, miktarı artar, yoğunluğu fazla değildir, saydam ve esnektir. Burundan salgılanan sümüğe çok benzer. Bu salgının hepsi değilse de büyük bir bölümü siklüsün ilk yarısındaki yüksek östrojen düzeyine yukarıda belirtilen mukusu salgılayarak yanıt veren bezleri olan serviksten gelir. Vajinadaki bezler de benzer biçimde yanıt verirler.
Siklüsün ikinci yarısmda, ovulasyondan sonra, progesteron düzeyi yükselince; vajinal akıntının karakteri değişir. Daha koyu, beyaz, sert ve daha az esnek olur. Bu akıntı çamaşırları kirletebilir, kuruyunca beyaz ya da sarımsı kahverengi bir leke bırakabilir. Ancak bunun hiçbir zararı yoktur.
Normal vajinal akıntıyı anormalden ayırmak için iyi bir kural, size ağrı ya da kaşıntı vermiyorsa, kötü bir kokusu yoksa genellikle akıntının normal olmasıdır. Yukarıda açıklanan akıntılar, normal olmakla kalmaz, vajina için yararlıdır da. Vajinanın sağlığı içindeki zarın, serviks ve vajina duvarındaki bezlerden salgılanan salgılarla ıslak ve kaygan tutulmasına bağlıdır. Dahası, introitus (vajina girişini çevreleyen ve büyük dudaklarla örtülü bölge) da ıslak ve kaygan tutulmalıdır. Vajina ya da introitus kurursa, kaşıntı ve sızlama olur, enfeksiyona zemin hazırlanır. Küçük dudakların iki yanında bulunan bir çift bez (Bartholin bezleri) introitusu ıslak tutmak için sürekli sıvı salgılarlar; vajina ve serviksteki öbür bezlerle birlikte cinsel ilişkiye kolaylık sağlamak için cinsel uyarı karşısında salgılarını artırırlar. YAZININ DEVAMINA GİT
Sponsorlu Bağlantılar:
Vajinanın salgıları asit karakterdedir. Vajinanın sağlıklı kalması için salgıların asit olması (hemen hemen sulandırılmış sirke kadar asit) gerekir. Vajinal akıntıların asit dengesi bozulursa, vajinanın sağlığı da tehlikeye girer. Asitlik, çok duyarlı bir dengede bulunan vajinada ki bakterilerce sağlanır. Vajinadaki bakteriler laktik asit yapar; vajinayı asit yapan da bu maddedir. Vajinadaki bakterilerin miktarı ya da tipleri değişirse, bu denge de bozulur; böylece istenmeyen bakterilerin, monilia gibi mantarların üremesi, yani vajinal enfeksiyon oluşması kolaylaşır. İşte, vajinayı gereğinden fazla yıkayarak, deodorant veya antiseptik kullanarak normal fizyolojisiyle oynamamamızın nedeni budur.
Aramalar: vajinadan renksiz, kokusuz sıvı gelmesi normalmidir, vajinadan akıntı gelmesi durumunda ne yapabilirim
Aramalar: vajinadan renksiz, kokusuz sıvı gelmesi normalmidir, vajinadan akıntı gelmesi durumunda ne yapabilirim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder