Hamileliğin ortalarına doğru dölüt küçük, amniyotik torba ise ona oranla büyük olduğu için bebek fazla hareket etme eğilimi gösterir. Bu zamanda bebeklerin %40'nın alt kısmı annenin leğen kuşağına en yakın durumdadır. 28. haftada bu bebeklerin sayısı %15'e; 34. haftada %6'ya; 40. haftada da %4'den aşağı düşer. Bunun nedeni hamilelik ilerledikçe rahmin üst kısmında bebeğin bacakları için daha fazla yer açılması ve bebeğin en rahat durumu almasıdır. Bu durumda olan bebeklerin çoğunun bacakları düz uzanır ve ayaklan çenelerinin altına gelir.
Eskiden bu bebeklerin çoğu doğum sırasında ölürdü, fakat günümüzde doğum doktoru, anestezi uzmanı ve hemşirelerin dikkatli işbirliğiyle bu sorun ortadan kalkmıştır. Bununla birlikte, hamileliğin 34. haftasında bebek hâlâ ters durumdaysa doktor onu "döndürmeye" çalışabilir. Bu oldukça kolay bir iştir ve ağrı vermez. Onun için annenin bir ağrı kesiciye ihtiyacı yoktur. Doktor bebeği dıştan döndürmeye çalışırken fazla zorlamaz ve bebek kolaylıkla dönmüyorsa fazla ısrar etmez. Döndürmeden önce anne bağırsaklarını ve idrar torbasını boşaltmalı ve kendini gevşek bırakmalıdır. Doktor bebeği döndürmeyi başaramazsa annenin leğen kemiklerinin ve leğen boşluğunun normal olup olmadığını anlamak için röntgen çekilmesini isteyebilir.
Ters bebeklerin çoğu oldukça kolay doğar ve doğum sancıları, baş aşağı gelen, daha doğrusu sefalik bebeklerde olduğundan fazla değildir. Bazı vakalarda, özellikle bebek fazla büyürse sezaryen yapılması gerekebilir.
Bebeği ters durumda bulunan annenin kuşkusu gereksizdir ve bebek doğduğunda başının güzel ve yuvarlak biçimde olduğunu görecektir. Bebek baş aşağı durumda olduğu zaman başının biçimi doğumdan birkaç saat sonrasına kadar bozuk kalır. Bu önemli değildir ve kısa zamanda bebeğin başı normal biçimini alır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder