Ne yazık ki, rahim boynu kanseri çıplak gözle görülür hale geldiği zaman öylesine ilerlemiş olur ki hangi tedavi yöntemi denenirse denensin kadın beş yıl içinde ölecektir. Fakat gözle görülür hale gelmeden saptanırsa, hastalık %100 iyileştirilebilir.
Saptama yöntemi rahim boynunu kaplayan hücrelerden bir örnek almaktır. Bu örnek alkol içine koyulur ve Papanikolau'nın boyasıyla boyandığı özel laboratuvara gönderilir ve orada olağandışı hücreler olup olmadığını saptamak için incelenir. Örneğe Pap yağlı maddesi adı verilir. New York'da çalışmış olan Dr. Papanikolau ilk defa olarak rahim boynundaki kanserli hücrelerin ilk devrelerde olağan hücrelerden daha az yapışkan ve vajinanın içine daha kolaylıkla dökülebilir olduklarını belirtmiştir. Örneği almak için doktor vajinaya spekulum adı verilen bir alet sokarak rahim boynunu inceler. Sonra, boğazı incelemek için dile bastırılan aletin aynı tahta bir spatulayla rahim boynunu kazıyarak bir örnek alır. Üst vajina ve rahim boynu kanalından da örnekler alır. Tüm işlem acısızdır, doktor aynı zamanda rahimde ve yumurtalıklarda da bir bozukluk olmadığından emin olmak için bir leğen kuşağı incelemesi de yapar.
Leğen kuşağı incelemesi ve Pap-testi ilk ziyaretten sonra yılda iki kere tekrarlanmalı ve kadın 65 yaşına gelene kadar bir ila üç yılda bir olmalıdır. İlk test genellikle ilk hamilelikte yapılır. Cinsel birleşimi olan ve 25 yaşına erişen her kadında inceleme tekrarlanmalıdır.
Rahim boynu kanserinin cinsel birleşmeyle ilişkili olduğuna dair belirtiler vardır. Çünkü bu hastalığa rahibelerde rastlanmamaktadır. Genellikle genç yaşta değişik insanlarla çiftleşmiş ve ilk bebeğini yirmi yaşından önce doğurmuş kadınlarda görülür. Fakat bu da böyle bir geçmişe sahip her kadında kanser oluşacağı anlamına gelmez. Ne yazık ki, hastalık aşağı sosyo-ekonomik sınıflarda ya da daha doğrusu zayıf, eğitilmemiş kadınlar arasında görülür. Bu kadınlar ilaç yardımını aramazlar, düzenli testler yaptırmazlar.
Pap testinde kullanılan örnek yağlı madde uzmanlanmış bir teknisyen tarafından mikroskop altında incelenerek olağandışı hücreler aranır. İncelenen 1,000 yağlı madde örneğinden aşağı yukarı 20'sinde olağandışı hücreler bulunacak ve bunların üçü gerçekten önemli ve sakıncalı olacaktır. Olağandışı hücreler bulunacak olursa bir test daha yapılır. Örnek rahim boynundan alınır. Bu örnek, rahim boynuna büyütücü bir aletle, bir kolposkopla bakıldıktan sonra minik bir zımba ile alınır. Bu alet kullanılacaksa hastaya aneztesi yapılmasına gerek yoktur ve hastane dışında bile yapılabilir. Diğer vakalarda hastanın hastaneye yatması gerekir ve rahim boynunun büyük bir kısmı kesilir. Bu elmanın çekirdeğini oymaya benzer ve konizasyon adı verilir. Rahim boynu dikilir ve kolaylıkla iyileşir.
Bir dokunun parçaları veya koni kanserin çok erken devresindeyse tedavi uygulanır. Genellikle, hasta çocuk sahibi olmak istiyorsa konik tedavi yeterlidir, fakat ailesini tamamlamışsa bir histerektomi yapılarak rahim alınır. Her iki durumda da ameliyattan sonra Pap-testi için kadın düzenli aralıklarla doktoruna gitmek zorundadır. Dokular daha ilerlemiş kanser gösterirse (bu yalnız birkaç kişide olur) kadın aşırı rejime sahip bir radyasyon tedavisine veya ameliyatına girmek zorunda kalacaktır.
Rahim kanseri ancak düzenli leğen kuşağı muayeneleri ve Pap-testleriyle önlenebilir. Her kadın ilk doğumundan veya 25 yaşından sonra 65 yaşına kadar bu basit testleri düzenli aralarla yaptırmalıdır.
Aramalar: pap testi nedir? rahim boynu kanseri nedir?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder