Epizyotomi, vajinanın girişi bebeğin kafası çıkarken yeteri kadar esnemeyip yırtılacaksa, bunu önlemek için önceden vajina duvarı ve altındaki kas tabakasında yapılan ufak bir kesintidir. Bebeğin kafası vücudunun en geniş yeridir; kafa çıktıktan sonra vücudun geri kalan bölümü vajinayı o kadar germez.
Epiztoyomi Gerekli midir?
Epizyotomi gerekip gerekmediğine doktor, deneyimlerine dayanarak karar verir. Bugüne kadar kabul edilen görüşlerin tersine, araştırmalar yırtıkların kesiklerden daha çabuk ve daha az acıyla iyileştiğini göstermiştir. Epizyotomide enfeksiyon tehlikesi yüksektir, sarkmaları önlemez.
Plasenta da çıktıktan sonra doktor epizyotomi yerini dikecektir. Bu işlem vajina ve rektumdaki kasların bütünlüğünün bozulmaması için çok dikkatle yapılmalıdır. Her tabaka ayrı ayrı, özellikle kaslar öteki dokulardan ayrı olarak dikileceği için sandığınızdan uzun sürebilir. Derindeki dikişler, kimi zaman yüzeyel dikişler de, 5-6 günde eriyen ve dikişlerin alınması gibi ağrılı bir müdahaleyi gerektirmeyen bir madde ile yapılır. Çok nadir durumlarda dikişler tam kaynama olmadan erir.
Ne var ki, dikişlerin neden olacağı rahatsızlığa hazır olmalısınız. Çoğu kadın oturmanın acı verdiğini, idrar yaparken dışkılama sırasında rahatsız olduğunu belirtir. Kauçuk bir yastık üzerine oturmak, bacakların arasına konacak bir buz torbası bu rahatsızlık duygusunu azaltabilir.
Aramalar: doğum esnasında vajinanın alt kısmını kesmek, doğumda vajinada kesi açmak
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder