Gebelik süresinde çay ve kahve normal miktarı aşmamak üzere kuşkusuz alınabilir. Çok az miktarda alkolün de zararı olamaz. Örneğin, bir bardak şarap ya da bira içilebilir. Alkol miktarı yüksek içkiler ve kabızlığa neden olan kırmızı şarap içilmemelidir.
Gebelik süresinde kanama ya da çocuğun düşme olasılığı varsa, gebelikten önceki son yıllarda sarılık ya da karın zarı iltihabı geçirilmişse, kesin olarak alkol almaktan kaçınmalıdır. Nikotin, plasenta damarları da dahil, tüm damarları daraltır. Böylece dokulara gelen kan, nikotinin damarları daraltması nedeniyle azalır. Bu takdirde, ana rahmindeki fetüse ulaşan oksijen ve besin miktarı azalacaktır. Erken doğum, düşük, hatta eksik doğum oranı, sigara içen annelerde, içmeyenlere oranla daha yüksektir. Doğumdan hemen önce, doğum sırasında ya da doğumdan hemen sonra bebeğin ölmesi olayı, sigara tiryakisi olan annelerde daha sık görülür.
Bebeğin sağlık yönünden bir tehlikeyle karşılaşmaması için annenin gebelik ve emzirme döneminde ya hiç sigara içmemesi ya da günde en çok 4-5 filtreli sigarayla yetinmesi gerekir.
Gebelik sırasında ilaç alma konusunda daha titiz olmalıdır. Bu dönemde kadının özellikle teskin edici (yatıştırıcı) ilaçlar almaması gerekir. Çünkü, bu ilaçların doğuracağı sonuç çok ciddi olabilir.
Gebeliğin dokuz aylık döneminde doktor tavsiyesi olmadan hiç bir ilaç alınmamalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder