Sinüs Nedir? Sinüzit Nedir? Sinüzit Nasıl Geçer?

SİNÜZİT
sinüzit nasıl geçer
Bu sinüzit beni çok etkiliyor sorusuna cevabınız hayır ise siz çok şanslısınız demektir­. Çünkü her sene milyonlarca insan burun­da dolgunluk, baş ağrısı ve burun akıntısı gibi şikayetlerle sinüs sorunu yaşamaktadır­.

SİNÜS NEDİR?
Yeni doğmuş bir bebeğin bile çok küçük olsa dahi sinüsleri vardır­. Başlangıçta bezelye büyüklüğünde olan bu boşluklar burnun içinden  yüz ve kafatası kemikleri­nin içerisine doğru genişleyen  boşluklardır­. Çocukluk ve genç erişkinlik çağın­da büyümeye ve genişlemeye devam eder. Hava cepleridirler. Burnun iç yüzünü kaplayan zarın aynısı tarafın­dan kaplanırlar ve bir kurşun kalem başı büyüklüğünde açıklarla burun boşluğuna bağlanırlar.
Sinüsler normal salgı (mukus) oluşturan burun, sistemi­nin bir parçasıdır­. Normal olarak burun ve sinüsler günde yaklaşık olarak yarım litre mukus salgılar. Üretilen  mukus burun örtüsü (mukoza) üzerinde hareket ederek toz parçacıklarını, bakterileri ve diğer havayla taşınan partikülleri süpürür ve yıkarlar. Daha sonra bu mukus geriye boğaza süzülür ve yutulur. İçindeki parçacıklar ve bakteriler mide asidi tarafın­dan parçalanır­. Birçok insan bunun farkın­da değildir çünkü normal bir vücut fonksiyonudur.

BURUN GERİSİNE AKINTI NE DEMEKTİR?
Burun içi; hava kirliliği tarafından, allerjiye neden  olan maddeler tarafından, dumanla veya virüsler tarafın­dan rahatsız edildiğinde normalden  çok fazla mukus üretir­. Bu burun zarlarındaki allerjik maddeyi yıkayıp uzaklaştırmak amaçlı bolca üretilmiş, berrak su gibi bir salgıdır­. Burun arkasına doğru su gibi bir salgı oluşur. Arkaya akıntı­nın en  önemli nedeni bu olaydır­. Bir başka tipte ise mukus yapışkan ve kıvamlıdır­. Bu, hava yolları­nın çok kuru olduğu ve zarların yeterince sıvı salgılayamadığı durumlar­da görülür. Bakteriler tarafın­dan oluşturulan enfeksiyonlar­da da yapışkan ve kıvamlı mukus gözlenir aynı zaman­da cerahatten  dolayı mukusun rengi sarı veya yeşil ola­bilir­.

SİNÜZİT NEDİR?
"-it" eki tıpta enfeksiyon veya enflamasyonu ifade eder. Bu nedenle sinüzit, sinüslerin enfeksiyonu veya enflamasyonudur. Tipik bir akut sinüzit vakası soğuk algınlığı veya allerjik bir atak neticesinde aşırı miktar­da mukus salgılanma­sı ile ortaya çıkar. Zarlar o kadar çok şişebilir ki sinüslerin küçük açıklıkları kapanır­. Hava ve mukus burun ile sinüsler arasın­da rahat hareket edemezse mukus sinüsler içinde birikir ve basıncın artmasına neden  olur. Hangi sinüsün etkilendiğine bağlı bir şekilde yüzde veya alın­da üzerine basmakla oluşan, gözler arasın­da veya gerisinde, yanaklar­da ve üst dişlerde ağrı meydana gelir­. Çıkışı kapalı ve mukus dolu bir sinüs bakterilerin üreme­si için çok uygun bir ortamdır­. Soğuk algınlığı normalden  fazla sürerse ve sümüğün rengi yeşil-sarıya dönerse veya garip bir tat oluşursa muhtemel bakteriyel enfeksiyon gelişmiştir­. Uzun süren  vakalar­da kronik sinüzit gelişir­. Baş ağrısı az görülür fakat akıntı ve kötü koku devam eder. Enflamasyonun çok aşırı olma­sı neticesinde polip adı verilen  oluşumlar gelişir­. Bazı sinüzit olguları üst dişteki enfeksiyonun sinüse geçme­si neticesinde oluşur.

Sinüzit olguları­nın büyük çoğunluğu tıbbi tedaviye cevap verir ve tehlikeli değildir­. Bununla beraber sinüs içindeki bir enfeksiyon hem göze hem de beyne çok yakındır­. Enfeksiyonlu sinüslerden  akan mukus akciğerler için sağlıklı değildir . Böylelikle sinüzit; bronşit, kronik öksürük veya astımı ya azdırır ya da bunların ortaya çıkmasına neden  olur.

SİNÜZİT BAŞ AĞRISI NEDİR?
Soğuk algınlığı sırasın­da veya burun örtüsü şiştiği ve burnun aktığı zaman­da veya burun sümükle dolu olduğun­da yüzde, yanaklarda, alın­da veya göz çevresinde meydana gelen baş ağrısı muhtemelen  sinüzit ağrısıdır­. Sinüs enfeksiyonu buna neden  olur. Bir başka tür sinüs baş ağrısı ise uçak inmek üzere alçaldığı zaman ortaya çıkar. Bu özellikle soğuk algınlığınız veya aktif allerjiniz varsa belirgin olur. Migren  ve diğer damar kaynaklı baş ağrıları veya gerginlik baş ağrısı hem alın ve göz çevresinde ağrı oluşturma­sı hem de burun akıntısına da neden  olabilmelerinden  dolayı sinüzit ile karıştıra­bilirler. Ancak bu tip baş ağrıları doktor müdahalesi olmadan kısa bir zamanda gelip geçerler.

KİMLER SİNÜS PROBLEMİYLE KARŞILAŞIRLAR?
Gerçekte herkes sinüs enfeksiyonu geçirebilir fakat bazı gruplar daha hassastırlar.
1. Allerjisi olanlar
2. İyi nefes almayı ve mukus akışını engelleyecek yapısal burun deformiteleri (bozuklukları) olanlar (septum deviasyonu gibi)
3. Sık sık enfeksiyona maruz kalanlar
4. Sigara içenler

SİNÜZİT TEDAVİSİ, SİNÜZİT NASIL GEÇER?
Doktorunuz size soluk alıp vermeniz, burun akıntın ı­zın rengi ve kokusu ve hangi olayların (günün hangi saatinde veya hangi mevsiminde ) bu bulgulara neden  olduğu ile ilgili sorular soracaktır­. Baş ağrınızı tarif etmeye hazır olun; Ne zaman ve hangi sıklıkta olduğu, ne kadar sürdüğü, bulantı, kusma, görme bozukluğu, veya burun tıkanık olma­sı ile ilişkili olup olmadığı. Kulak Burun Boğaz uzmanı özellikle mukozanın görünüşüne ve salgı­nın niteliğine dikkat ederek kulağınızı, burnunuzu, ağzınızı, dişlerinizi, ve boğazınızı muayene edecektir­. Burnunuzdaki hassasiyeti inceleyecektir­. Bazı durumlar­da sinüslerin i­zin röntgen  filmi gerekebilir­. Tedavi doktorunuzun koyduğu teşhis ile bağlantılı olacaktır­. Enfeksiyonlar için antibiyotik tedavisi veya cerrahi müdahale bazen  de her ikisi birden  gerekebilir­. Akut sinüzit çoğu kez antibiyotik tedavisine yanıt verirken  kronik için genel olarak cerrahi müdahale gerekmektedir­. Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS) bu hastalıkların çözümünde son yıllar­da uygulanan uygulanan bir tekniktir­. Sonuçlar oldukça başarılıdır­. Eğer bulgular allerji, migren  veya sinüzite benzeyen  bir başka nedenden  dolayı ise doktorunuz alternatif bir tedavi planı uygulayacaktır­.

SİNÜZİTE KARŞI ÖNLEMLER
* Allerjiniz varsa bunu kontrol edin. Soğuk algınlığı olduğunuz zaman buharla nemlendirici kullanın. Yatağın ı­zın baş tarafı daha yükseltilmiş bir şekil­de uyuyun. Dekonjestanlar kullanıla­bilir fakat içlerindeki kimyasal maddeler adrenalin gibi etki gösterebileceğinden  yüksek tansiyonu olanlar­da riskli ola­bilir­. Aynı zaman­da bunlar uykusuzluğa neden  olan uyarıcıdırlar. Kullanma dan evvel doktorunuza baş vurun.
* Burnunuzu tahriş eden  kirleticilerden, özellikle sigara dumanın­dan uzak durun.
* Dengeli beslenin, düzenli egzersiz yapın.
* Enfeksiyonu olduğunu bildiğiniz insanlarla ilişkilerinizi sınırlamaya çalışın bu olmuyorsa bir takım önlemler alın (el yıkamak, ortak havlu ve önlük kullanmamak).
* Birçok reçetesiz sinüs ilacı satılmaktadır fakat uygun bir tanı koyulmadan bunları kullanmak doğru değildir­. En iyisi sizi muayene eden  ve s i­zin şikayetlerinizi bilen  Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanın ı­zın verdiği ilaçları kullanmaktır­.

Konuyla ilgili aramalar: sinüzite ne iyi gelir , sinüs nedir , sinüzit nasıl geçer , sinüzit ne demek , sinüzit tedavisi , sünüzit anlamı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder