Miyom Nedir? Miyomlar Hakkında Bilgi

MİYOM NEDİR? MİYOMLAR HAKKINDA

Miyom, rahimin normal yapısında bulunan ve bu organın kasılması­nı sağlayan düz kas dokusundan kaynağını alan iyi huylu kitleye verilen isim­dir. Miyon halk arasında miyom için yanlış kullanılan terimdir.

Kimlerde miyom vardır?
Her 100 kadından yaklaşık ola­rak 15'inde çapı ufak veya büyük, az veya çok sayıda, belirti veren veya vermeyen miyomlara rastlamak olası­dır.

Miyomlar genellikle 30-40 yaş grubu kadınlar­da görülür. Ergenlik çağından önce teorik olarak miyomlara rastlamak mümkün olmakla beraber bu duruma nadi­ren rastlanır. Miyomlar menopoz döneminde vücutta östrojen hormonu salgısının azalmış olmasıyla birlikte gerilemeye geçer ve bu neden­le üreme çağında miyom tanısı konmuş kadınların çoğunda menopoza girdikten belli bir süre sonra miyomların hızla küçüldü­ğü ve hatta kaybolduğu gözlenmektedir.

Neden miyom olur?
Neden bazı kadınlarda miyom geliştiği, bazılarında ise gelişmedi­ği konusunda yapılan araştırmalar halen devam etmektedir. Siyah ırkta beyaz ırka göre miyom sıklığı­nın 5 kat yüksek olması, aile içinde bir bireyin miyom tanısı alması durumunda (özellikle anne, kız kar­deş veya abla gibi birinci derece akrabalarda) diğer bir aile bireyinde miyom görülme sıklığının aile öyküsünde olamayan­lara göre daha fazla olması, hastalığın kalıtsal yönünün güçlü olduğunu göstermektedir.

Üreme çağında gelişen miyomların menopoz­dan sonra hızla gerilemesi de yine miyom gelişiminde östrojen hormonunun oldukça etkili bir rolü olduğunu düşünme­ye sebep olmaktadır. Hamilelik çağında artan östrojen hormonu seviyesine bağlı olarak büyüme gösteren miyomların, gebelikten sonra hız­la küçülmeye başlaması bu görüşü doğrular niteliktedir.

Miyomlar nasıl şekillerde karşımıza çıkarlar ve nasıl tanımlanır­lar?
Miyomlar hemen her durumda kaynak aldıkları rahimin sınır­ları içerisinde yer alan oluşumlardır. Bir kadının rahiminde yanlızca bir tek miyom bulunabileceği gi­bi birden çok daha fazla sayıda miyom bir arada bulunabilir. Miyomlar yalnızca 1 cm kadar küçük çapta olabilecekleri gibi çap­ları 30 santimetreyi geçen miyomlara da rastlanılmaktadır.

Miyomların rahimde yerleştikleri bölge bu kitlelerin yarat­tığı etkileri ve belirtileri yakından etkiler:

Miyomlar konum itibarıyla en sık rahim düz kas tabakası­nın içinde gömülü olarak yeralırlar ("intramural"=duvariçi miyomlar). Daha sonra sıklık sırası­na göre rahimin dışına doğru büyüyecek şekilde ("subseröz"= rahimin dış kılıfının hemen altında), rahim iç tabakası­na doğru büyüyecek şekilde ("submüköz"= rahim içini kaplayan "mukoza" tabakasının hemen altında), veya rahimin yanların­da ("intraligamenter") bulunabilirler.
Miyomlar ne gibi belirti­ler yapar?

Miyomlar sıklıkla belirti vermezler ve başka bir neden­le yapılan jinekolojik değerlendirmede tesadüfen saptanırlar. Belirtilere neden olan miyomların yaptı­ğı şikayetler öncelikle rahim içinde bulundukları bölgeye, sonra da büyüklük ve sayılarına bağlıdır. "Submüköz" yer alan çok ufak bir miyom rahim iç tabakası­nı tahriş ederek düzensiz kanamalara yol açabilirken, "subseröz" yer alan portakal büyüklüğün­de bir miyom hiçbir belirti vermeyebilir.

Genel olarak, "submüköz" yer alan miyomların sıklık­la ara kanamalara neden olduğu söylenebilir. Yine bu yerleşimdeki miyomların rahim iç tabakasında etkili olduk­ları alan ne kadar büyük olursa, gebelikte düşüğe neden olma olasılıkları da o kadar artar.

"İntramural" yerleşimli miyomlar ise sıklık­la adet kanamalarının uzun sürmesi şeklinde belirti verirler. Bu durum, bu miyomların rahim kasılmasınının kanamayı durdurmada­ki etkinliğini azaltmasına bağlanabilir.

"Subseröz" miyomlar ufak olduklarında sıklıkla belir­ti vermezler, ancak çok büyük olduklarında etraf dokularda yaptıkları basıya bağlı belirtiler verebilir­ler. Örnek olarak öne doğru büyüyen bir miyom idrar torbasına baskı yaparak sık idrara çıkma şikayetlerine neden ola­bilir. Yine arkaya doğru büyüyen bir miyom kalınbağırsağa baskı yaparak kabızlık şikayetine neden ola­bilir. Fallop tüplerine bası, bir gebe kalamama nedeni olabilir.

Miyomlarda Bozulma ("Dejenerasyon")
Miyomlar özellikle hızlı büyüdüklerin­de kendilerini besleyen kan damarlarının yetersiz kalması sonucu dejenerasyon adı verilen yapısal değişikliklere uğrarlar. Vücutta kanla beslenme­si yetersiz olan her organda olduğu gibi bu durumun miyomlarda oluşması da ani başlayan şiddetli ağrıların hissedilmesi­ne neden olur. Miyomların bozulmasına özellikle gebelik döneminde nispeten sık rastla­nır.

Miyomların Kanserleşmesi
Miyomlarda kanserleşmeye çok ender rastla­nır. Miyom dokularından gelişen sarkom türü kanserler oldukça kötü seyirli kanserlerdir.

Miyom tanısı nasıl konur?
Miyom tanısı koymak kolaydır. Miyoma özel belirtiler­le doktora başvuran bir kadında yapılan jinekolojik değerlendirme (muayene ve ultrasonografi) düşük bir hata payıyla tanı koyulabilmesine olanak sağlamaktadır.

Miyom tanısı konduktan, sonra tedavi için nasıl bir yol izle­nir?
Jinekolojik muayenede miyom saptanırsa bu mutlak bir ameliyat gerekçesi değildir ve saptanan miyomların ancak ufak bir yüzdesi için ameliyat gereke­bilir.

Genel olarak söylemek gerekirse kadının yaşam kalitesini olum­suz yönde etkileyecek kadar şiddetli belirti veren miyomlar ve kanserleşme eğilimi gösterip göstermediği konusun­da emin olunamayan miyomlar için ameliyatla tedaviye başvurulur.

Menopozdan sonra ortaya çıktığı belirle­nen miyomlar, kısa bir sürede hızla büyüyen miyomlar, muayenede yumuşama eğilimi saptanan miyomlar ve ilk saptandıkların­da çok büyük olan miyomlar için çoğu zaman ameliyat önerilir.

Gebeliğin planlandığı dönemde sapta­nan miyomlarda, gebelik üzerinde olumsuz etki yapma ihtimalinin yüksek olduğu düşünülüyorsa, miyom veya miyomların gebelik oluşma­dan ameliyatla çıkarılmaları uygun bir yaklaşımdır.

Belirti vermeyen ve üstte belirtilen özellikleri taşıma­yan miyomlarda belli aralıklarla (genellikle 6 ay aralıklarla) yapılan takip sıklıkla yeterli olmaktadır. Takip süresi içerisin­de büyümeye veya belirti yapmaya başlayan miyomlarda ameliyat tekrar gündeme gelir.

Tedavi için ne gibi seçenekler vardır?
Miyom nedeniyle tedavi gerektiğinde tedavi yolu­nu belirleyici en önemli etken çocuk isteğinin hala olup olmadığıdır. Ailesini tamamlamış ve çok sayıda miyomu olan kadınlarda sıklık­la önerilen tedavi türü rahmin tamamiyle alınmasıdır.

Çocuk arzusunun devam etmesi durumunda ise rahim yerinde bırakılır ve miyomlar ameliyatla çıkarılır.

Konuyla ilgili aramalar: myom nedir , miyom tedavisi , miyomlar bitkisel çözüm , myom ameliyatı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder