Yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Sinir hücrelerinin hasarı ile bellek ve öğrenme becerilerinin yitimidir.
Alzheimer hastalığı, yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara sebebiyet veren ilerleyici bir beyin hastalığıdır.
Beynin belli bölgelerinde, bilinmeyen bazı sebeplerden dolayı birtakım proteinler birikir. Bu da beyindeki iletişimi sağlayan sinir hücrelerinin hasarına neden olur. Tanısı ön planda öykü almaya dayanmaktadır. Demans sebepleri arasında ilk sırada gelmektedir. Bellek ve bilişsel işlevlerde günlük hayatın aktivitelerini engelleyecek şekilde kronik ve ilerleyici kayıpla karakterizedir. Yaşamın orta ve ileri zamanlarında ortaya çıkar ve 50 yaşın altındakilerde nadiren gözükür. Alzheimer hastalığı'nın görülme oranı yaşın ilerlemesiyle birlikte artar, 65 yaşında görülme sıklığı yüzde 5’lerdeyken, 60 yaş üstünde yüzde 30’lara kadar çıkar.
ALZHEİMER (ALZAYMIR) BELİRTİLERİ VE BULGULARI:
Alzheimer hastalığının ilk belirtisi genellikle unutkanlıktır. Yakın zamana ait bilgileri hatırlama ya da yeni bilgiler öğrenme güçlüğü görülür. Ayrıca konuşma bozukluğu, karar verme güçlüğü, kişileri tanıyamama ya da yolunu kaybetme gibi başka zihinsel sorunlar da başgösterir.
Alzheimer hastalarının klinik tablosuna çoğu kez davranış ve kişilik bozuklukları da eşlik eder. Özellikle hastalık ilerledikçe, birçok hastada depresyon, saldırganlık, huzursuzluk, hayal görme, uyku bozuklukları ya da amaçsızca dolaşma gibi ruhsal problemler görülebilir.
Zihinsel bozukluklar:
* Unutkanlık
* Öğrenme güçlüğü
* Kişileri tanıyamama
* Karar verme güçlüğü
* Konuşma bozukluğu
* Yolunu kaybetme
Ruhsal bozukluklar:
* Huzursuzluk
* İlgisizlik
* Amaçsız dolaşma
* Gerçekdışı hayaller
* Depresyon
* Saldırganlık
* Uyku bozukluğu
Konuyla ilgili aramalar: alzheimer nedir , alzaymır nedir? alzheimer belirtileri nelerdir , alzaymır belitirleri nelerdir , Bunama , Presenil Demans , bunaklık , alzeymır , alzhaymır , alzaymir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder