Gammaglobülin

GAMMAGLOBÜLİN
Kanın, bünyenin çeşitli hastalıklardan korunmasına yarayan ve kanda bulunan albüminli maddeye gammaglobulin adı verilir.

Gammaglobülin ya da (immünglobülin) 1956 yılında keşfedildilmiştir. Gammaglobülin vücudun bağışıklık sisteminin antikorlar işlevini içerir.

Gammaglobulin, pratik olarak bulaşıcı hastalıklara karşı ve bünyede pasif olarak bağışıklık oluşturarak bu hastalıklara karşı mücadele sağlar. Bunun tarifi şöyledir:Hastalık etkenleri iğneyle bünyeye verilir ve bünyede bu etkenlere karşı savaşan antikorlar oluşturulur. iğne yapıldıktan birkaç gün veya bir hafta sonra bünyede bu hastalığa karşı bağışıklık başlar. Koruyucu (bağışıklık etkisi) 3,5 hafta ile 8 hafta kadar sürer.

Vücuda verilen doz kişinin bir kilosuna göre 0.2 ile 0.3 mililitredir. Daha küçük dozda gammaglobulinin yeterli olması halinde hastalığın zayıflatılmış tablosu elde edilir ve istenen sürekli bağışıklık sağlanır.

Gammaglobulin şimdiye dek herpes, suçiçeği, kızamık, kabakulak, çocuk felci, sarılığa karsı başarıyla kullanılmıştır. Özellikle kuşkulu yerlere gidenlerin yolculuktan önce alması yararlı olmaktadır.

İlgili aramalar: gammaglobulin nedir? immünglobülin nedir? gamma globülin ne işe yarar?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder