Bağışıklık

BAĞIŞIKLIK
Vücudumuzu hastalıklardan koruyan sisteme bağışıklık sistemi diyoruz. Hastalığın insana bulaşıp bulaşmaması, vücudunun savunma sistemine bağlıdır. Savunma sistemimiz, koşullara göre daha iyi veya daha kötü olabilir. Sonuç sistemin hastalık etkenine karşı ne denli çabuk ve etkili hareket ettiğine, bağlıdır.

Savunma sistemi, organlar, dokular, çeşitli albümin cisimcikleri gibi farklı elementlerden oluşur. Bağışıklık sisteminin dokuları mükemmel birer uzmandırlar. Kemik iliği, dalak, lenf sistemi tarafından üretilirler. Dalak lenf sisteminin en büyük organıdır.

Düzensiz beslenme, hareketsizlik, çevre kirliliği, aynı zamanda stres ve ruhsal sıkıntılar da bağışıklık sitemini zayıflatır. Bu haller, vücut savunma dokularının üretimini engelleyebilirler.

Bağışıklık sisteminin işlevi çok karmaşıktır. Sistemin hastalık etkenlerini tanıyan bir belleği vardır. Bağışıklık sağlayan aşılar bu bellekten yararlanılarak hazırlanmıştır. Vücudun tüm organlarıyla ve beyinle karşılıklı etkileşme durumundadır.

Vücut savunmasının vücudun hemen yer tarafındaki hormonlar ve nörohormonlar içinde yakalama noktaları vardır. Eğer hormonlar sisteme ulaşamazsa, bağışıklık sisteminin işlevleri rahatsız olur. Hastalık etkenlerine karşı antikorların üretilmesinde gammaglobulin maddesinin dönemi vardır. ( Bakınız: Gammaglobülin )

İlgili aramalar: bağışıklık nedir? bağışıklık sistemi nedir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder