Atkuyruğu yaz mevsiminin ilk aylarında toplanır. Bu sırada filizlerinin yeşil ve taze olması gereklidir. Henüz döllenmemiş filizler dibe yakın bir yerden kesilir. Hemen kurumaya bırakılır. İlaç olarak sadece döllenmemiş bu yaz filizleri kullanılır.
Atkuyruğunun çok değişik geniş bir kullanım alanı bulunur. İhtiva ettiği yüksek miktardaki silisli asit sayesinde vereme karşı dahi yardımcı unsur olarak kullanılabilir. İdrar yolu rahatsızlıklarında, bilhassa böbrek ve mesane iltihaplarında, mesane nezlesinde ve yatağı ıslatma rahatsızlıklarında, kanamayı dindirici olarak, burun kanaması, akciğer kanaması, mesane ve rahim kanamalarında başarılı bir şekilde uygulanır.
Atkuyruğu meşe kabuğu ile birlikte dahili ve harici olarak tatbik edilebilir. Kalın bağırsak iltihaplarında ve basur rahatsızlığında makattan lavman yapılabilir.
Atkuyruğu çok sert bir bitkidir. Bu bakımdan kullanmadan önce tıpkı kuru fasulyeyi yemeden önce ıslatır gibi saatlerce su içinde bekletilmelidir. Daha sonra 10 dakika kaynatılır ve yine 10 dakika bekletilip dinlendirilir ve içilir.
Atkuyruğu bir türlü iyileşmeyen irinli yaraların tedavisinde de kullanılır.
İlgili aramalar: atkuyruğunun faydaları nelerdir? at kuyruğu resmi, at kuyruğu nasıl bir bitkidir?
Sponsorlu Bağlantılar:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder