Sindirim, dişler, tükürük bezleri ve dilden meydana gelen ağızda başlar. Tükürük bezleri tükürük salarken dişler de besinleri öğütür. Tükürük öğütülen besinleri ıslatır, yumuşatır ve genelde hamurlaştırır. Suda eriyenleri eritir, mideye hazırlar. Mide hazır gelen yiyeceklere öz suları ile daha etkili olur, kolay çalışır. Ağızda iyi işlem görmeyen yiyecekler mideyi zorlar, yorar, rahat iş göremez hale getirir.
Tükürük bezlerinin salgılandığı tükürük maddesinde bulunan pityalin bir enzim yardımı ile nişastaları maltoz ve dekstrine çevirir.
Ağız boşluğunun arka tarafında yer alan yutak, çiğnenen ve hazırlanan besinleri, çevrili olduğu kasların yardımı ile yemek borusuna atar. Yemek borusu da besinleri kendine has hareketleriyle mideye ulaştırır.
Ağızda besinleri iyice çiğnemek çok önemlidir. Acele etmeden yemek ve tamamen parçalandığına kanaat getirdikten sonra yutmak doğru olur. Zira, mide etkili olmazsa bu besinin büyük bir kısmı sindirilmeden dışarı atılacaktır. İnsan acıktığı zaman tükürük bezleri uyarmaya başlar. Son zamanlarda tükürük salgılarının organizmada pek çok etkinliği olduğu anlaşılmıştır.
İlgili aramalar: Ağızda sindirim nedir? ağızda sindirim nasıl gerçekleşir?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder