Kilo vermek isteyenler taze, doğal, besin olarak yoğun, posası yüksek, kalorisi ve yağı az, rafine şeker bulundurmayan, az tuzlu yiyecekler tüketmelidir. Meyve, sebze, hububat, tam tahıllar bu tür yiyeceklere örnektir.
Vücudumuzdaki yağlar zayıflarken nasıl kayboluyor?
Kalori alımı azaldıkça vücutta depolanmış durumda olan yağlar yakılarak enerjiye dönüşmeye başlamaktadır. Metabolik işlemlerle yağlar parçalanarak yakılır. Böylece su ve karbondioksit elde edilir. Zayıflamak için az yemek ve çok yakmak önemlidir.
Kilo vermemizi sağlayan bir diyetin temel özellikleri nedir?
Zayıflamanın temelinde, enerji açığı yaratan bir diyet planı olur. Bu enerji açığını yaratmak için; daha az besin tüketmek, vücudumuzu değişik hareketlerle çalıştırarak ve spor yaparak kalorileri yakmak gerekir. Yani zayıflatan bir diyet kısacası; az yemek ve fazla yakmaktan geçer. Diyette alınan yağ miktarının azaltılması herkes tarafından kabul görse de, toplamda alınan kalori azaltılmadıkça kilo verilemeyecektir.
Gıda alımını ve kalori alımını azaltmak için değişik yöntemler denenmiştir. Örnek verecek olursak; yalnızca yağ miktarını azaltarak, yalnızca karbonhidratı azaltarak ya da gıda içeriğine bakılmaksızın toplam kaloriyi azaltarak çok farklı çeşitli diyet metodları uygulanmaktadır.
Sadece alınan yağın miktarını azaltarak, 6 ila 9 ayda ortalama olarak 0,7 ila 4,4 kg arası kadar zayıflanabilir. Buradan da sadece yağsız gıdalar yemekle fazla kilo veremeyeceğimiz sonucuna ulaşırız. Karbonhidratı azaltmanın ise zayıflama çok faydası vardır. Şekerli besinler, un, nişasta, kurabiye, börek, çörek, beyaz ekmek, kola, bal ve reçel gibi karbonhidratların miktarını azaltmak veya bu tür gıdaları hiç yememek kilo vermeye oldukça fayda sağlar.
Günlük 250-800 kalori gibi çok düşük kalorili diyetler, ilk başlandığında büyük bir kilo kaybına neden olsa bile bu diyetler sağlıksızdır. Bu tür diyetlerle verilen kilolar, diyet bırakıldığı an hızla ve bazen fazlasıyla geri alınır. Diyet yapılırken değişik türdeki besin gruplarının vücudumuza sağladığı kalorinin, toplam kalori içerisindeki payının belirli bir oranda olması gerekir. Kısaca; yağların % 30-35 oranında, proteinlerin %15 ve karbonhidratların %45-55 oranlarında alınması gerekir.
Kalsiyum alımı zayıflamamız için yardımcı olur. Yağsız süt içmek size göre değilse brokoli tüketerek de zayıflama için yeterli kalsiyum ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Kanımızda kalsiyum düşüklüğü var ise doktorumuza başvurarak onun reçete edeceği kalsiyum ilaçlarından faydalanmak faydalı olacaktır. Sebze ve meyve tüketimi posayı arttırmak bakımından son derece gereklidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder