İshal iken çocuğun kakası, miktarca fazla, sulu ve şekilsizdir. Sayısı da fazla olabilir. Çoğu zaman kötü kokulu ve mukuslu olur. Rengi açık yeşil ve su gibi olabilir. Özellikle bazen küçük çocuklarda ölüme yol açan bir hastalık nedeni olması ile çok önemlidir. İshal çoğunlukla kusma ile birlikte olduğundan çocuk çok kısa zamanda vücut suyunun önemli bir kısmını kaybedebilir. Neden ne olursa olsun su ve elektrolit dengesi bozularak tehlikeli olur. Bu tehlike yenidoğan ve süt çocuklarında daha çok, bir yaşından sonra daha da azdır. Kusma çoğaldıkça tehlike de çoğalır. Hafif şekillerde kusma ön plânda değildir ve dehidratasyon yoktur.
Eğer bir anne çocuğunun ishal olduğundan yakınıyorsa gerçekten ishal olup olmadığını anlamak istiyorsa aşağıdaki şu sorulara vereceği cevap çok önemlidir.
- Kaka sayısı eskisine göre fazla mıdır?
- Kakanın kıvamı öncekilere göre sulu mudur?
- Kakasının içinde kan, sümük v.b. var mıdır?
- Kakanın rengi her zamankinden farklı mıdır?
- Kaka çok kötü mü kokmaktadır?
- Çocuğun kusması var mıdır?
- İdrar miktarında azalma olmuş mudur?
Bu sorulardan herhangi birine vereceğiniz bir evet cevabında bile çocuğunuzu mutlaka doktora götürmelisiniz. Bununla birlikte aşağıdaki durumlarda çocuğunuzda ishal şüphesi oluşturur.
- Halsizlik ve huzursuzluk,
- Bıngıldağın çökük olması,
- Gözlerin çukura kaçması,
- Dil ve dudaklarda kuruma,
- Turgorda azalma (karın derisini elinizin baş ve işaret parmağı ile hafifçe yukarı kaldırın. Normalde deri bırakılınca eski halini alır. İshalle birlikte oluşan dehidratasyon da buruşuk olarak bir süre böylece kalır). Bu gibi bulguların olup olmadığına bakın. Eğer bu bulgular varsa çocuk su kaybetmiş demektir. Buna dehidratasyon denir. Dehidratasyonun önemli bir bulgusu da çocuğun susuzluk içnde olmasıdır. Bu çocuk su verilince hemen istekle içer.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder