Kulak Çınlaması (Tinnitus) Nedir?

KULAK ÇINLAMASI (TINNITUS)
Dışarıdan hiç bir ses gelmediği halde kulakta işitilen yankı, uğultu veya gürültü gibi her türlü ses kulakta çınlama olarak adlandırılır.

Kulaklarda gürültü duyulması bir hastalık değil, işitme sistemindeki bir sorunun belirtisidir. Bunun nedenleri arasında iştahsızlık, bulantı, karın ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi, işitme kaybı gibi nedenlerdir. Kulak-Burun-Boğaz polikliniklerinde en sık rastlanan şikayetlerdendir.

kulak çınlaması nedir, kulak neden çınlar, kulağım çınlıyor

Kulakta çınlama hasta açısından hayati tehlikesi olan bir hastalığın ilk veya en belirgin belirtisi olmasa da yarattığı psikolojik sorunlarla hastanın ve aile üyelerinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.

KULAK NEDEN ÇINLAR? KULAK ÇINLAMASINA NEDEN OLAN DURUMLAR
Kulak çınlamasının birçok sebebi olabilir. Bunların bir kısmı kulak kiri gibi ciddi olmayan sebepler olabileceği gibi, enfeksiyon, kulak zarının delinmesi, orta kulakta sıvı toplanması, orta kulak kemiklerinin eklemlerinin sertleşmesi, alerji, yüksek ya da düşük tansiyon, tümör, şeker, baş ve boyun travmaları gibi daha ciddi sebepler de olabilir. Tiroid bezi hastalıkları, baş ve boyun travmaları, aspirin ve diğer ağrı kesici ve antiromatizmal ilaçlar, antibiyotikler ve bazı anti depresif ilaçların kullanımıyla da kulaklarda yankı olabilir. Damar hastalıkları, ses travmasına maruz kalma ve herhangi bir sebeple kafatası iç basıncı artarsa işitme siniri basınca maruz kaldığı için her iki kulakta çınlama oluşabilir.

Kulaklarda çınlamanın en önemli nedenlerden biri de strestir. Kulaktaki ses strese bağlı olarak gelişebilir. Tedavi sırasında bu şikayetlerin dikkate alınması ve stresin azaltılması, gürültünün şiddetinin azalmasına yardımcı olur.

Kulak kiri dediğimiz, aslında kulağın koruyucu tabakası olan kulak kirinin kulak deliğini kapatması kulak çınlamasının geçici ve en basit nedenidir. Kulak kiri dış kulak yolunda doğal olarak oluşur ve bazı kişilerde bu miktar biraz fazla oluyor. Dış kulak yoluna sokulan pamuk da buna neden olabilir. Bazı insanlar bunu temizlik amacıyla yapıyorlar fakat kulak çöpü, kibrit çöpü ve diğer araçlarla kulağı temizlemeye çalışmak kulak kirinin kulak zarına yakın bölümlerde toplanmasına ve tıkanmaya neden olur.

Kulak çınlaması ile birlikte işitme zorluğu da varsa orta kulağın, iç kulağın ve beyindeki işitme merkezinin hastalıkları araştırılmalıdır. Kulaklarda çınlamanın nedenleri farklı olduğu gibi tedavi yöntemleri de farklıdır. Tedaviye başlamadan önce şikayetin sebebinin uzman doktor tarafından tespiti büyük önem taşır.

Kulaklarda çınlama şikayeti olan hastaların genelde özel bir tedaviye ihtiyaçları olmaz. Sorunun asıl nedeninin tespit edilmesi tedavinin başarıya ulaşmasına yardımcı olur. Denge denemeleri ve ilaç verilmesi tedavi yöntemlerinden bazılarıdır. Kulakta çınlamanın tedavisi sese yol açan temel nedenin bulunması, yerinin belirlenmesi ve ortadan kaldırılması ile yapılmaktadır.

KULAK ÇINLAMASI İÇİN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?
Yüksek sesli müzik dinlemeyin.
Tansiyonunuzu düzenli olarak kontrol edin.
Yemeklerde kullandığınız tuzun miktarına dikkat edin.
Sinir sistemine uyarıcı etkisi olan kahve, kola ve sigaradan uzak durun.
Dinlenmek için kendinize zaman ayırın ve kendinizi çok yormayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder