Çocuklarda Kepek ve Kepeklenme

ÇOCUKLARDA VE BEBEKLERDE KEPEK SORUNU, NEDENLERİ VE TEDAVİSİ
Kafa derisindeki ölü hücreler sürekli olarak düşmek durumundadır ama saçlar bunların yere düşmesini engeller. Saçların arasına takılıp kalır bu kepekler. İşte buna kepeklenme adı verilir. Bu, ne bir hastalıktır, ne de bulaşıcı bir yanı vardır. Sadece normalin bir başka şeklidir. Kafa derisindeki kepek miktarı, ölü hücrelerin dökülme hızına ve kafa derisinin yağ durumuna göre kişiden kişiye değişiklikler gösterir. Kafa derisi, ilaçlı şampuanlar kalitesiz sabun ve kafa derisinin aşırı ovulup, kazınmasıyla tahriş olursa, dökülen ölü hücre sayısı artar. Çocuğunuzun göz kapaklarının kenarında kepeğe benzer oluşmalar görülürse, bu, "seborrhoeic eczama (blepharitis)" olabilir.
saçlarda kepek, kepek sorunu, kepekten nasıl kurtulunur

KEPEK CİDDİ BİR SAĞLIK SORUNU MUDUR?
Kepek hiçbir zaman önemli bir sağlık sorunu olmamıştır fakat büyümekte olan çocuklarda bir sıkıntı konusu olabilir. Çocuğunuzun kafa derisi yağlıysa, kepeklenmeyi önlemek mümkün olamaz ise de kontrol altına alınabilir.

SAÇTAKİ KEPEĞİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
• Kafa derisi üzerinde görülen ve kolayca uzaklaştırılan, beyaz küçük deri kırıntıları, parçacıkları.
• Saçlarını taradıktan sonra, çocuğunuzun omuzlarına düşen beyaz deri parçacıkları.

KEPEĞE KARŞI İLK OLARAK NELER YAPABİLİRSİNİZ?
1. Çocuğunuzun başında, saçları arasında beyaz kırıntı ve döküntüler görünce bunları ellerinizle uzaklaştırın. Bunlar kolaylıkla ayrılıyorlarsa, kepektirler. Dökülmezlerse, bunları uzaklaştırmaya çalışın, aksi halde bir bitlenme söz konusu olabilir.
2. Çocuğunuzun saçlarını gün aşırı bebek şampuanıyla yıkayınız.
3. Kepekleri çıkaracağım diye, çocuğun kafasını kazıyıp, saçlarını aşırı oranda ovmaya çalışmayın. Böyle bir durum aksine kepeklenmeyi artırır.

KEPEK SORUNU İÇİN DOKTORA GİTMENİN BİR FAYDASI OLUR MU?
Doktora gittiğinizde, doktor mevcut endişelerinizi giderecek, kepekle nasıl mücadele edebileceğinizi size ayrıntılarıyla anlatacaktır.

KEPEĞE KARŞI NE YAPABİLİRİZ?
* Kepeğin tedavisinde kullanılan şampuanları onbeş günde birden daha sık kullanmayın. İçerisinde "selenyum" bulunan şampuanlardan sakının çünkü bunlar çocuğun kafa derisini tahriş edebilir. Diğer zamanlarda çocuğunuzun başını bebek şampuanlarıyla yıkayınız.

KEPEĞE KARŞI BİTKİSEL TEDAVİ YÖNTEMİ
Çınar yaprağı çayı ile kafa derinize masaj yaparak ovalayınız.

Aramalar: kepeği nasıl uzaklaştırabiliriz, kepekten nasıl kurtuluruz, saçım sürekli kepek oluyor, saçlarım her zaman kepekleniyor, kepek nasıl geçer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder