ARPACIK NEDİR?
Göz kapağı kenarlarının, kirpik köklerinin iltihaplanması. Kirpiklerin çıktığı yerlerde, genellikle gözün alt kapağında oluşan iltihaplanmadır. İlkin sivilce şeklinde başı çıkan rahatsızlık daha sonra dört-beş gün içinde olgunlaşır, patlar. Gözün kaşınması, kirpiklerin çekilmesi, arpacığı azdırır. Göz kapağına yayılan bir iltihap ortaya çıkar. Çok bulaşıcı olmasa da arpacık bir gözden diğerine geçebilir.
ARPACIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Göz kapağında çıkan, iltihaplandıkça büyüyen ve cerahat toplayan bir çıbandır.
ARPACIK ÖNEMLİ BİR SAĞLIK SORUNU MUDUR?
Genelde önemsiz olan arpacığı evde de tedavi edebilmenin yöntemleri vardır.
ARPACIK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?
* Göz kapağındaki nokta bir kızarıklık ve yanma halindeyse kendi haline bırakın, dokunmayın. Çocuğunuzun da buna dokunmaması, çıbanı kaşımaması gerekir. Arpacık görünürde olmamasına karşın acı veriyorsa; gözü, gaz bezi, ya da temiz, ütülenmiş bir mendille kapatın ve fazla sıkmadan bantlayın.
* Arpacık iltihaplanmışsa, acıyorsa, sıcak su kompresi veya sıcak suya batırılmış, sıkılmış pamukla, her iki üç saatte bir, bir kaç dakika pansuman yapınız. Böylece, acı hafifleyecek, arpacık baş verecektir.
* Arpacık baş vermişse, cerahati boşaltarak çocuğun acısı giderilmelidir. Kirpiği arpacığın merkezinde görüyorsanız, onu yakılıp dezenfekte edilen (veya alkole batırılan) bir cımbızla yavaşça çekip alınız. Çıkmıyorsa ısrar etmeyin. Sıcak su kompresine devam edin. Kirpik çıkar çıkmaz iltihap akmaya ve arpacık iyileşmeye başlayacaktır Akan cerahati, sıcak su ve pamukla silerek gözü temizleyin.
* Göz kapağı kenarlarının, kızarıp çapaklanıp çapaklanmadığına, kirpiklerin birbirine yapışıp yapışmadığına dikkat edin. Gözkapaklarının iltihaplanıp iltihaplanmadığına dikkat edin.
ARPACIK İÇİN DOKTORA GİTMEK GEREKİR Mİ?
Evde tedaviniz iyi sonuç vermez, 4-5 günde arpacık sönmezse, göz kapağı şişerse, iltihaplanır kabarırsa, hemen bir doktora başvurun.
ARPACIK İÇİN DOKTOR NE YAPACAKTIR?
Göz kapağında veya gözde bir iltihaplanma varsa, doktor bir antibiyotik merhem verecek veya damla önerecektir. Arpacık bir iltihaba dönüşüyorsa, doktor merhem önerecektir.
ARPACIK HASTALIĞI İÇİN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?
Çocuğunuzun havlu veya peşkirini (küçük havlu), diğer aile bireylerininkilerden ayırın, iltihabın bulaşmasını önleyin. Arpacığa dokunmadan önce, dokunduktan sonra, ellerinizi temizce yıkayın, çocuğunuzun o bölgeyi ellememesini sağlayın.
ARPACIĞIN BİTKİSEL TEDAVİSİ
Gül yaprağı çayı ile göze kompres yapmak iyi gelecektir.
Aramalar: çocuğumda arpacık çıktı ne yapabilirim, arpacık için doğal tedavi, it dirseği nasıl geçer
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder