Yumurtalık Nedir?
Rahmin her iki tarafında ortalama 1-2 cm büyüklüğünde, badem şeklindeki organlara verilen isimdir. Yumurtalıkların hepsi ergenlik başlangıcında yüzbinlerce olgunlaşmamış yumurta hücresi bulundurur.
Adet Görme
Kadınlar, ergenlik çağında cinsel olgunluğa eriştikten ve doğal gelişimlerini tamamladıktan sonra, ortalama olarak her 28 günde bir vajinal kanama geçirirler. Tüm kadınlarda adet aralığı aynı süre olmayabilmektedir. Fakat, 21-35 gün aralıkla adet görmek doğal kabul edilmektedir. Adet süresinin uzunluğu da 2 ile 7 gün arasında değişiklik gösterebilir. Esas önemli olan, kanamanın başlangıçta az şekilde olması ve daha sonra çoğalarak bir doruk noktasına ulaşması ve tekrar sonuna doğru azalarak adetin geçmesidir.
Kadın vücudunda her ay yumurtalıklarda bir çok yumurta taslağı olgunlaşmaya başlamaktadır. Bu süre zarfında rahim içi dokusu da kalınlaşarak kanlanmaya başlamakta ve olgunlaşan yumurta taslaklarından en gelişmiş olanı yuvasını çatlatarak yumurtalıktan çıkmaktadır. Yumurta, tüplerin ucunda bulunan ince uzantıların etkisiyle içeriye doğru çekilir. Kadında yumurta 24 saat canlı kalmaktadır. Bu süre içerisinde tüp içindeyken spermle birleşirse, döllenme olayı gerçekleşir. Döllenen yumurta daha sonradan tüplerden rahim içerisine aktarılır ve burada rahim duvarına yerleşir. Döllenme olmadığı zaman yumurtanın yerleşmesi için bulunan rahim dokusu kanamayla birlikte dışarı atılmaktadır. Bu duruma kadınlarda adet görme diyoruz ve bu ortalama 28 günde bir olmaktadır. Az önce de söylediğimiz gibi bu süre, kadından kadına değişmekte ve 21 gün ile 35 gün arasında değişiklik gösterebilmektedir. Her adet döneminde birkaç günlük değişiklikler normal sayılır. Süre değişse de yumurtlama her zaman adetten yaklaşık iki hafta önce olmaktadır. Yumurtlamadan önceki ve sonraki birkaç gün gebelik için en ideal dönemdir. Bunun nedeni spermlerin kadın vücudunda ancak 5-7 gün canlı kalabilmesidir.
Adet kanamasında kirli kanın atılması gibi bir durum söz konusu değildir. Adet gerçek bir kanama da değildir. Bu kanama aynı zamanda her hangi bir kesikten ya da yaralanmadan dolayı meydana gelmediğinden adet görmek, bir hastalık ya da sakatlık olarak görülmemelidir. Bu yanlış bir düşünce olacaktır.
Aramalar: adetin normal döngüsü nedir? adet kaç gün aralıkla görülür? adetin normal periyodu nedir? adet görme nedir? kadında yumurtalık nedir? yumurtalıkların görevleri nelerdir? adet nedir?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder