Varikosel ameliyatı, üroloji'de en çok yapılan operasyonlardandır. Tecrübeli doktorların kolaylıkla yapabildiği bir ameliyat olmasına karşılık hassas bir girişimdir. Dikkatli davranmayı ve titiz olmayı gerektiren kısa süren cerrahi bir işlemdir. Varikoselde yapılacak olan işlem kirli kanı taşıyan damarın geri dönüşümünü engellemek ve normal bir şekilde akarak akciğerlerde temizlenmesini sağlamaktır. Bunun için yapıacak ameliyat direkt olarak kasık bölgesinden yapılır. Bu girişimde fonksiyonu bozulmuş damarları iptal edilir ve doğru bir şekilde kanın akışı sağlanır.
Varikosel ameliyatı değişik cerrahi yöntemlerle yapılabilmektedir. Karından (batın) bölgesinden bir delikle laparoskopik olarak yapılabilir. Bunun haricinde embolizasyon (skleroterapi, iğne tedavisi) dediğimiz yöntemde ise ciltten alet yardımıyla bir delikten girilerek damara ulaşılır ve damara girilir. Bozuk olan damara, damarı büzüştürecek tıkayacak madde enjekte edilir ve yeni gelişecek olan damarlarla normal yoldan kan akışı sağlanır. Varikosel ameliyatının başarısı yapılacak cerrahinin titizliğine göre değişir. Bu gözle yapılan bir tedavi de olabilir, mikrocerrahi yöntemi kullanılarak yapılan bir tedavi de olabilir. Tabi mikro cerrahi yönteminde ameliyat bölgesini hekim daha iyi görerek daha ince müdahale şansı bulduğu için bu yöntem ile yapılan ameliyatlarda başarı oranları diğer ameliyatlara oranla daha fazladır. Açık diğer operasyonlarda başarı oranları %70-80 arasında değişirken, mikro cerrahi de başarı oranları %90'ların üzerindedir.
Aramalar: varikosel ameliyatı için hangi yöntem tercih edilmeli? varikosel ameliyatı nasıl yapılıyor? varikosel nasıl tedavi edilir?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder