Gastroözofageal reflü nedir?
Mide içeriğinin geriye yani yemek borusuna doğru kaçması durumu tıpta "gastroözeofageal reflü" isimlendirilir. Halk arasında biz kısaca buna reflü diyoruz. Midenin asitli içeriği yemek borusuna gittiğinde buraya zarar verebilir. Midenin asitli sıvısı soluk borusuna geçerse akciğer problemlerine neden olabilir.
Reflünün belirtileri nelerdir?
Reflü, çocuklarda öksürüğe neden olabilir. Bunun dışında çocukta sürekli olarak solunum yolu enfeksiyonu görülebilir. Kilo alamama, kilo kaybı ve gelişme geriliği görülebilir. Reflünün ilerlemiş olduğu vakalarda kusma, yutmada zorluk, ağır solunum yolu problemleri görülebilmektedir.
Gastroözofageal reflünün tanısı nasıl konulur?
Doktor tanı koymak için ilk olarak yemek borusu-mide pasajı kontrastlı grafisi tetkiği isteyecektir. Şüpheli vaka durumlarında 24 saatlik pH-metri ile özofagusa asit geçişi olup olmadığı tespit edilebilir.
Gastroözofageal reflünün tedavisi nedir?
Şiddetli olmayan hafif vakalarda ve süt çocuklarında konservatif tedavi (cerrahi dışı tedaviler) tercih edilebilir. Eğer vaka ağır ise ya da vaka nörolojik problemi olan bir çocuksa cerrahi tedavi (ameliyat) uygulanmalıdır. Cerrahi girişim laparoskopik ya da açık cerrahi yöntemlerinden biri ile hastanın durumu göz önüne alınarak yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder