Omfalosel Nedir?Yenidoğan bebeğin göbek kordonunun bulunduğu vücut bölgesinde, geniş bir açıklık, fıtıklaşma veya kese biçiminde görülebilen karın duvarı hasarıdır. Karın duvarı gelişmemesinden kaynaklıdır. Omfalosel vakalarında barsaklar, bazende karaciğerin bir kısmı vücut dışına çıkmaktadır. Küçük çaplı karın duvarı defektleri de görülür. Bunlar "göbek kordonu fıtığı" olarak değerlendirilmektedir.
Omfalosele Nasıl Tanı Konur?
Bebek doğmadan önce anne karnında ultrason cihazıyla tespit edilebilmektedir. Doğumdan sonra ise sağlam keseli omfalosel veya yırtılmış keseden vücut dışına doğru çıkmış karın içi organların görülmesiyle tanı konulabilir.
Omfalosel Nasıl Tedavi Edilir?
Omfaloselin tedavisi cerrahidir. Dışarıya çıkan karın içi organları içeriye konularak, karın duvarında açıklık olan bölge primer olarak kapatılmaktadır. Omfalosele eşlik eden başka anomaliler varsa bunlar tedaviyi imkansız hale getirebilir veya ameliyatın riskini arttırırlar. Büyük hasarlı hastalarda, karın içi basıncını arttırmamak için yapay ya da doku uyumu olan yamalar kullanılabilmektedir. Omfalosel vakalarında ortalama 2 hastadan biri yaşayabilmektedir.
Omfalosel Hakkında Bilinmesi Gereken Diğer Konular
Omfalosel sakatlık değil tedavi edilebilir doğumsal bir bozukluktur. Tek sorun karın duvarı defekti ise ameliyattan sonra bebek normal hayatına devam eder. Anne ve babanın doktor tarafından bebeğin gelişimiyle ilgili iyi bilgilendirilmesi gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder