Rahim Dışı Gebeliğin Sonlandırılması
Rahim dışı gebeliğin sona erdirilmesi
Döllenme sırasında, bir spermatozoid'le fallop borusunun üçte bir dış kıvrımında karşılaşan yumurtacık, yumurtayı veya embriyonun ilk hücresini oluşturur. Bölünmeye başlayan bu yumurta, döl yatağına doğru ilerler. Burada yuvarlanır ve prensip olarak sümüksü zar içine yerleşir. Plasenta'nın oluşmasını da bu hazırlar.
Fakat bazı hallerde yumurta, yuvasını döl yatağından başka bir yerde yapar (bu nedenle dış gebelik denir). Uygun olmayan bir yerde gelişmesini sürdürür. Örneğin durum rahim boynunda gelişirse, gebelik sona erer. Çünkü boynun, döl yatağı gibi esneme yeteneği yoktur. Yumurta iyice büyüyünce, ezilir.
Çoğunlukla önce karında bir takım kazınmalar, hafif bir fenalık ve siyah kan kaybı görülür. Çok endişe verici olmayan bu belirtiler, özellikle gebe olduğunu bile bilmeyen kadının, doktora gitmesini engeller.
Ancak çok ani ve dramatik bir kanama zamanında yetişilmediği takdirde, kadının 15-20 dakika içinde ölmesine sebep olur.
Tedavisi ve Yapılması gereken
Bu tür kazalar, her şeyden önce sıkı bir jinekolojik kontrolle önlenebilir. Bütün gebe kadınlar en ufak bir anormal belirtide (kanama, fenalık) doktora görünmekten çekinmemelidir. Önemli bir kanama başlar veya gebe şok haline girip, bayılırsa, derhal acil yardım istemek ve kendisini en yakın hastaneye nakletmek şarttır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder