Hayat öpücüğü Nasıl Uygulanır?
Hayat öpücüğü adı verilen yöntem, çok acil durumlarda ve hiçbir alet olmadan başvurulacak suni bir solutmadır. Bu çok basit yöntemi herkes becerebilir, süratle ve nerede olursa olsun uygulanabilir. Ancak hastanın sırt üstü uzanmış olması ve ağzı ile burnunun görülebilecek-kadar yüzünün ezilmemiş olması şarttır. Dikkat! Hayat öpücüğünü toksik buhar yutmuş bir kazazedeye uyguluyorsanız, hava verme sırasında, zehirlenen kişinin çıkarttığı toksik havayı içinize çekmemek için belli şekilde uzaklaşın.
Ağzı açmak
Sırt üstü yatan kazazedenin yanına geçin. Boynunu ve kravatını açın. Bir elinizle alnına, bir elinizle de çenesine bastırarak ağzını açın.
Ağız boşluğu temizliği
Bir parmağınızı çengel gibi büküp, mendille sarın, ağzını tıkayan yabancı cisimleri (takma diş, yemek artıkları vb.) temizleyip atın.
Burnun tıkanması ve üflemeye hazırlık
Alnına dayayacağınız elinizin iki parmağı ile kazazedenin burnunu iyice sıkın. Böylece üflemeye başladığınızda, burundan kaçağı önleyebilirsiniz. Öbür elinizle kazazedenin başını ensesinden tutarak arkaya kaydırın.
ilk aşama: Üfleme
Kazazedenin başını arkada tutarak, ağzınızı ağzına yapıştırın ve olanca gücünüzle ciğerlerine üfleyin. Bu, göğüs kafesini kaldıracaktır.
ikinci aşama: Edilgin soluk verme
Çekilip, üflediğiniz havanın çıkartıldığını, göğüs kafesinin şişinin indiğine bakarak doğrulayın. Bu, edilgin bir soluk vermenin başlangıcıdır.
ikinci dönem: Bir daha üflemek
Bir daha hava üfleyin ve edilgin soluk vermenin devam ettiğini gözlemleyin. Yardım gelene dek, hayat öpücüğünü sürdürün. Yetişkin biri için dakikada 15-20 arası üfleme, en iyisidir.
Doktor ne yapar?
Hayat öpücüğü, tıbbi yardım gelene kadar beklemeyi sağlayan bir yöntemdir. Doktor yetiştikten sonra, hemen sizin yerinizi alır. Kazazedeye hava üflemede bir maske ve kauçuk bir balon kullanılır. Daha sonra kazazedenin gırtlağına sonda sokulur ve bu da oksijen tüplerine bağlı otomatik bir aygıta bağlanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder